Az amerikaiak negyede a mobilján olvas híreket

2010.03.01. 12:11 Módosítva: 2010.03.01. 12:11
6 hozzászólás

Az amerikaiak negyede a mobilján értesül a hírekről - derült ki egy közvélemény-kutatásból. A Pew Kutatóközpont hétfőn közzétett felmérése annak feltérképezésére irányult, hogy milyen módon változott az emberek információhoz való hozzáférése. A technológiai újdonságok elterjedésének köszönhetően már egy évtizede megkezdődött a felhasználók szokásainak átformálódása. A legutolsó lökést azok a telefonok adták, amelyek már egyszerű és gyors internet-hozzáféréssel rendelkeznek.

A tanulmány - stílszerűen - telefoninterjúk alapján készült: több mint 2200 18 éven felüli személyt faggattak ki szokásaikról december 28. és január 19. között. A válaszadók 26 százaléka állította, hogy mobilján olvassa a híreket. Bár a Pew-nak nem volt 2-3 évre visszamenő összehasonlítási alapja, elemzése szerint kétségkívül a hírolvasási szokások megváltozását jelzi, hogy a fiatalabb mobiltulajdonosok sokkal nagyobb arányban keresik a híreket telefonjukon, mint az idősebbek. Az 50 éven aluliak 43 százaléka mondta, hogy mobilján értesül a történésekről, míg az idősebbeknek csak a 15 százaléka használta telefonját ilyesmire.

Az is kitűnt, hogy a mobilon tájékozódókat főleg az időjárás érdekli. A megkérdezettek 37 százaléka használt internetet a mobilján, és közülük 72 százalék elsősorban az időjárási előrejelzést böngészte. Az aktuális események csak a második helyen szerepeltek 68 százalékkal. A Pew felmérése azonban azt is kimutatta, hogy az emberek nem hagyatkoznak pusztán egy hírforrásra.

A válaszadók 60 százaléka mind online, mind offline forrásból tájékozódott. Negyvenhat százalékuk pedig egy átlagos napon négy-hat hírforrást is igénybe vett. A net jelentősége az információ-megosztásban is kiviláglott: a megkérdezettek 80 százaléka jutott hírekhez e-mailben érkezett linkeken keresztül.  • Tippek
  • Csok