Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsabb Atom processzorok jönnek

2010.03.02. 09:34
3 hozzászólás

Új, netbookokba szánt Atom processzort dobott piacra az Intel. Az N470 típusjelű, egymagos chip a január végén bejelentett, Pineview-M kódnevű családba tartozik, és az elődjétől csupán a működési frekvenciájában különbözik, ami a kategóriában a legmagasabb, 1,83 GHz. A vállalat óvatos megfogalmazása szerint a nagyobb órajel gördülékenyebb működést biztosít majd internetezés és az egyszerűbb alkalmazások futtatása során, de látványos gyorsulásra azért vélhetően nem számíthatunk.

Az új generációs Atom processzor a grafikus magot és a DDR2-667 memóriavezérlőt is integrálva tartalmazza, támogatja a Hyper-Threading technológiát és 512 KB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A megoldás előnye, hogy a grafikus mag és a memóriavezérlő integrálásával a platform három helyett két chipet használ csak, aminek köszönhetően a helyigénye és a fogyasztása is alacsonyabb, mint a korábbi, háromchipes megoldásoké. A CPU-val egybetokozott GPU, az Intel GMA 3150 továbbra sem támogatja a hd videók és a Flash tartalmak lejátszását, a PC-gyártóknak harmadik féltől származó gyorsítóchipet kell alkalmazni az ilyen feladatokra.

Az Intel bejelentése szerint az N470-re épülő netbookok az elkövetkező hónapokban kerülnek piacra, a gyártók a csippel színesíteni tudják majd kínálatukat e termékkategóriában. Az Atom processzorok főbb tulajdonságait listázó weboldalon egyelőre nem szerepel az új termék, így jelenleg még nem tudni, hogy a fogyasztása mennyivel magasabb, mint 1,66 GHz-en futó elődjéé (5,5 W).