Julianna, Lilla
1 °C
11 °C

Nevet változtat Dánia második legnagyobb városa

2010.03.15. 12:18
68 hozzászólás

Elhagyja a kezdőbetűje feletti kis karikát, és a jövőben hivatalosan is Aarhusra változik Dánia második legnagyobb városának a neve, hogy könnyebb dolga legyen az internetezőknek - jelentette be hétfőn a polgármester.

Nicolai Wammen a Jyllands Posten című újságnak erősítette meg, hogy a városi tanács többsége áldását adta a névváltoztatáshoz. Az A betű feletti karika csak a skandináv nyelvekben használatos, kiejtésben az elnyújtott A-hangot közelíti az O felé.

Megérett az idő a változtatásra, praktikusabb az interneten, ami által a város nemzetközibbé válik - mondta Rahib Azad-Ahmad alpolgármester. A főpolgármester rámutatott arra, hogy a várost már régebben is hívták Aarhusnak, de egy helyesírási reform részeként 1948-ban hivatlosan áttértek a skandináv írásmódú változatra.

Dánia második legnépesebb települése 300 ezer lakost számlál. Az első visszhangok alapján azonban nem mindenki van oda a névváltoztatásért. Mi, skandinávok büszkék vagyunk írásjeleinkre - fogalmazott a lap egyik olvasója. Volt olyan is, aki a globalizáció jeleként értékelte a város nevének egyszerűsödését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!