Emőke
4 °C
20 °C

Mohamed-karikatúrák miatt blokkolja Pakisztán a Facebookot

2010.05.19. 19:35
3 hozzászólás

A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook ideiglenes blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. "Az istenkáromló viselkedés miatt a bíróság utasítja a kormányt, hogy május 31-ig bezárólag tiltsa le a Facebookot" - mondta el az egyik panaszt benyújtó ügyvéd szerdán. Sok muszlim ugyanis a vallásalapító Mohamed bárminemű ábrázolását sértésként értékeli.

A döntést kritizálók szerint a bíróság ezzel a lépéssel túllőtt a célon. A Nayatel internetszolgáltató főnöke szerint a teljes internetes oldal blokkolása elsősorban a fiatal netezők haragját vívja majd ki.

A rajzverseny szervezői a szerdán még elérhető Facebook-oldalukon elmondják, számukra ez a dolog elsősorban a véleményszabadságról szól. Tervezett versenyük elsősorban annak a muszlim bloggernek adott válasz lett volna, aki nemrég a South Park című rajzfilmsorozat producereit fenyegette meg. "Nincs joguk korlátozni a szólásszabadságunkat és fenyegetéssel hallgatásra kényszeríteni minket" - írják a szervezők a közösségi oldalon.

2005-ben a Jyllands-Posten című dán lapban megjelent Mohamed-karikatúra világszerte tiltakozások sorozatát váltotta ki, ezek mintegy ötven ember halálát okozták.