Albin
0 °C
10 °C

Kínai fehér könyv az internetről

2010.06.08. 09:33
1 hozzászólás
A hálózat társadalmi-gazdasági szerepét, és Kína szuverén jogait hangsúlyozza az internet szabályozására a Pekingben kiadott fehér könyv az ország internetpolitikájáról.

Az internet teremtette nyilvánosság Kínában betölti az általános társadalmi ellenőrzés szerepét és biztosítja a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét - írja a dokumentum, amelynek szerzői leszögezték, hogy az internet szabályozása az ország területén a kínai törvényhozás hatásköre, az internetbiztonság pedig a nemzeti sajátosságoknak megfelelően különböző lehet a világban.

2009 végére a kínai internetezők száma elérte a 384 milliót, ami 1997-től számítva évi 32 milliós bővülésnek felel meg. Közülük 346 millióan vesznek igénybe szélessávú szolgáltatást. A teljes lakosság 30 százaléka használja az internetet, és a kormány a következő öt évben szeretné elérni, hogy ez az arány 45 százalékra nőjön.

A dokumentumban felhívták a figyelmet arra, hogy az internet használatában az országban aránytalanságok mutatkoznak: míg 2009 végén a keleti, fejlettebb területeken 40 százalékos volt az internetezők aránya, a nyugati országrészben ez alig haladta meg a 21 százalékot. Ugyancsak jelentős az eltérés a vidék és a városok összehasonlításakor.

A kínai államtanács által kiadott 31 oldalas fehér könyv külön foglalkozott a számítógépes bűnözéssel, annak rohamos terjedésével. Kína azon országok egyike, amely leginkább ki van téve a hekkertámadásoknak - állapították meg a szerzők, állításukat számokkal igazolva.

A dokumentumban Peking nemzetközi összefogásra szólított fel a bűnözéssel szemben és támogatta egy, az ENSZ égisze alatt létrehozandó, irányadó nemzetközi felügyeleti szervezet megalapítását.