Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Csökkentette negyedéves előrejelzését a Nokia

2010.06.16. 16:23
12 hozzászólás
A Nokia csökkentette mobiltelefonos üzletága második negyedévi eredmény előrejelzését, de éves eredménykilátásával kapcsolatban is a korábbinál borúlátóbb előrejelzést tett.

A készülékgyártó és szolgáltatási üzletága második negyedévi értékesítési árbevételére korábban kiadott 6,7-7,2 milliárd eurós előrejelzését a Nokia a tartomány alsó határa környékére, illetve az alá módosította az átlagos készülékárak csökkenése miatt.

A Nokia amiatt volt kénytelen lefelé módosítani eredmény előrejelzését, mert az okostelefonok piacán erőteljes verseny alakult ki az Apple iPhone-ja és a Research in Motion Blackberryje, valamint más gyártók prémium kategóriás készülékeinek eladásai révén.

Az is hatással van a piacra, hogy a darabszám szerinti eladások súlypontja eltolódott az alacsonyabb nyereségtartalmú készülékek felé, valamint  gyengült az euró árfolyama.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója megerősítette a mobiltelefon világpiac darabszám szerinti forgalmának idei 10 százalékos növekedésére, valamint saját piaci részesedésének 2009-es szinten való megőrzésére korábban tett előrejelzését. Értékesítési árbevétel alapján azonban már borúlátóbb, és a korábban jelzett növekedés helyett piaci részesedésének csökkenésére számít.