Frissült a Mac mini

2010.06.16. 16:32

Az Apple frissítette legolcsóbb asztali gépét, ami a legdrágább Mac Próhoz hasonlóan és a többi Apple-géptől eltérően monitor nélkül kerül a boltokba. A mini formája a 2005-ös bemutatás óta nem nagyon változott, most viszont valamivel szélesebb és mélyebb, viszont jóval laposabb lett. Érdekesség, hogy összességében körülbelül ugyanakkora hely áll az alkatrészek rendelkezésére, de az új elrendezés miatt még kisebbnek tűnik a mini.

A rendelkezésre álló térrel mégis ügyesebben kellett bűvészkedni, mert az eddig a gépen kívül tárolt tápot most beépítették a házba, ami elég tetemes területet foglal el magának.

Az alapmodell 2,26 gigahertzes Core 2-esét egy 2,4 gigahertzes processzor váltotta, memóriából alapkiépítésben 2 gigabájt maradt, a merevlemez 160 gigabájtosról 320 gigabájtosra nőtt, a legjelentősebb azonban a Geforce 9400-as leváltása a kétszer-háromszor gyorsabb Geforce 320M-re.

A gépen végre megjelent egy sd-kártya-olvasó és egy hdmi-kimenet is, aminek hála könnyebb lesz mediacentert varázsolni a miniből (és egyre kevesebb értelme lesz gyártásban tartani az Apple TV-t),

Egyetlen dolog változott egyértelműen rossz irányba, és az az ár: az első modellt még 500 dollárért hozták forgalomba, az előző generációért már 600 dollárt kellett fizetni, a legújabb gép viszont 700 dollárba kerül. További rossz hír, hogy az euró-dollár-árfolyam változása miatt a hazai piacra nagyobb hatással bíró euróban számolt ár 700-ról 800 euróra nőtt, ráadásul a forint még az euróhoz képest is gyengült, így a pár éve még 160 ezer forint környékén beszerezhető mini Handrás szerint 240 ezer forintig drágul, tehát meglehetősen keveseknek lesz ésszerű választás.  • Tippek
  • Biztosítás