Tamás
-7 °C
8 °C

Zöld utat kaptak a kínai doménnevek

2010.06.29. 10:02
4 hozzászólás
Az internet infrastruktúráját felügyelő ICANN Brüsszelben tartott ülésén határozott három, kínai írásjelekkel írt felsőszintű domén bevezetéséről. A döntéssel Kína, Hongkong és Tajvan kapja meg saját országkódját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ezekbe a tartományokba tartozó weboldalak címeit a jövőben teljes egészében kínai írásjelekkel lehet majd begépelni a böngészőbe.

A nemzetközi országkódot aktiválását a szervezet idén májusban indította el, akkor elsőként három arab nyelvű végződés (Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek arabul írt országkódjai) számára adott zöld utat.

A nem latin betűs (egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó) doménnevek regisztrálására már 2004 óta van lehetőség; Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni. A végződések, mint a .com vagy a .hu, azonban korábban csak az eredeti angol változatban éltek. Ez számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és százmilliókat zárt el az internettől. Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek ebben a kevert rendszerben jobbról balra kell begépelniük az URL egyik részét, a másikat pedig angol karakterekkel balról jobbra.

Első lépésben az ICANN a nemzeti domének vagy más néven országkódok (mint a Magyarországnak járó .hu) esetében biztosítja a nem latin betűs írások használatát, tehát a nyitás egyelőre nem terjed ki az egyéb felsőszintű doménekre, mint a .com, .org vagy a .gov. A kínai végződések bevezetése kapcsán a szervezet elnöke, Rod Beckstrom azt mondta: mivel a világ népességének egyötöde kínai nyelven beszél, körülbelül egymilliárd ember előtt nyithatja meg a lépés az internetet. A szervezet közleménye szerint további 20 nemzeti nyelven írt végződés élesítése várható a közeli jövőben.