Klaudia
-3 °C
3 °C

Zöldebbek a GPU-ra épülő szuperszámítógépek

2010.07.05. 07:38
2 hozzászólás

Green500 projekt – mely a világ legerősebb számítógépeit energiahatékonyságuk szempontjából osztályozza – a közelmúltban publikálta friss toplistáját. Ennek élén a dedikált gyorsítócsipeket használó rendszerek állnak, ami azt mutatja, hogy a nagy párhuzamos feldolgozási teljesítménnyel rendelkező processzorokra a környezetet kevésbé károsító nagyvasak építhetők.

A Green500 kezdeményezés – mely azt szeretné elérni, hogy a szuperszámítógépek csak szimulálják a klímaváltozást, ne erősítsék azt – a wattra vetített teljesítmény (MFLOPS/W) alapján rangsorolja a rendszereket. „A listán szereplő, dedikált gyorsítókat használó szuperkomputerek átlagos hatékonysága 554 MFLOPS/W, míg a többi rendszeré 181 MFLOPS/W. Ez azt jelenti, hogy a gyorsítóalapú gépek több mint háromszor hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos, CPU-alapú rendszerek” – kommentálta az eredményeket Vu-csun Feng, a projektet elindító egyetemi oktató.

Az általa „gyorsítócsip-alapúnak” nevezett rendszerek közül kétféle szerepel a listán. Az egyik típus az IBM PowerXCell 8i processzorára épül, amely a PlayStation 3-ban is megtalálható Cell egy továbbfejlesztett változata, a másik pedig az ATI vagy az NVIDIA grafikus processzoraira. A lista első tíz helyezettje közül 8 rendszerben van dedikált gyorsító: hatban PowerXCell 8i, kettőben pedig NVIDIA Tesla chipek dolgozik.