Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Levegőben tölthető az elektromos repülőgép

2010.07.29. 09:18
6 hozzászólás
Amerikai kutatóknak sikerült olyan repülőgépmodellt építeni, amely képes egy kifeszített dróton landolni, és így áramvezetékekről tankolni.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsapatának modellje röviddel a landolás pillanata előtt orrát meredeken feltartja, így jócskán lelassul, és foglalatával pontosan a drótra érkezik.

A könnyű siklórepülőt egyetlen, farban elhelyezett motor irányítja, amely a magassági kormány állásán változtat. Egy napon a kisméretű robotrepülők akár villamosvezetékeken is landolhatnak, hogy feltölthessék akkumulátoraikat - ez a titkosszolgálatok álmainak netovábbja.

Az apró, csendes kémrepülők így hetekig a levegőben maradhatnának. A módszert a madarak mintájára fejlesztették ki, amelyek centiméterre pontosan érkeznek a kívánt helyre. A landolás előtti utolsó pillanatban szárnyaikat meredeken felfordítják, így azok mögött erős légörvények keletkeznek, amelyek megfékezik az állatokat.

Az egyelőre csak pár méteres siklórepülőket számítógép irányítja, amely a jeleket rádiós kapcsolat révén továbbítja a szervomotor számára. Térben elosztott kamerák segítségével lehet megállapítani a minirepülő helyzetét, majd az alapján kiszámítani a landolási tervet.