Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Plusz öt percet kapunk a YouTube-on

2010.07.30. 10:43 Módosítva: 2010-07-30 10:55:26
5 hozzászólás
Öt perccel meghosszabbította az oldalra feltölthető videók hosszát a YouTube: mostantól korábbi 10 helyett 15 perc hosszúságú felvételeket lehet közzétenni a videomegosztón. A változást bejelentő blogbejegyzés szerint a felhasználók kívánságlistáján első helyen ez a kérés, az időtartam korlátozásának lazítása állt.

A YouTube indulásakor, 2005-ben még nem volt időlimit, a felhasználók tetszőleges hosszúságú videókat tölthettek fel az oldalra. Mivel a kezdeti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a tíz percnél hosszabb anyagok jelentős része illegálisan megosztott tartalom, a következő év márciusában a vállalat ezt az időtartamot szabta korlátként. Ennél hosszabb – akár többórás – anyagokat csak a videomegosztóval megállapodó tartalomgyártó partnerek (mint például a National Geographic) oszthattak meg.

A vállalat azt mondja: az időkorlátozás enyhítését az tette lehetővé, hogy mára kiforrtak a jogvédett tartalmak kiszűrését automatikusan végző algoritmusai. Azt viszont, hogy miért csak öt percet kaptak a felhasználók, nem indokolták. A bővítés apropóján a cég mindenkinek megadja a lehetőséget 15 percnyi hírnév megszerzésére: azok közül a felvételek közül, melyeket augusztus 4-ig „yt15minutes” címkével ellátva töltenek fel az oldalra, a legjobbakat ki fogják emelni a nyitóoldal ajánlójába.

A YouTube-ra minden percben 24 órányi videoanyagot töltenek fel, négyszer annyit, mint három évvel ezelőtt.