Képernyőolvasó vakoknak

2010.11.04. 15:38
5 hozzászólás

A NonVisual Desktop Access, röviden: NVDA névre hallgató program egy a Microsoft Windows operációs rendszereken futó képernyőfelolvasó.

A program talán legnagyobb előnye a konkurenciával szemben, hogy ingyenes letölthető és nyílt forráskódú - utóbbi azért nagyon fontos, mert a programozás mindenki számára elérhető, így a lehető legdinamikusabb fejlődés érhető el.

A programot egész egyszerűen fel kell telepíteni a Windows-t futtató pc-re. A szoftver támogatja a ma leggyakrabban használt Windows operációs rendszereket, így például a Windows XP-t, a Vistát, de a legújabb Windows 7 rendszert is használhatóvá teszi.

Az alkalmazás már telepítés közben is beszédtámogatást nyújt, így akadálymentesen feltelepíthető, a használat pedig azonnal megkezdhető.

A napokban jelent meg a 2010.2-es verziója, amely szinte minden téren újdonságokat kínál. A legfontosabb előrelépés mindenképp az úgynevezett képernyőhurok megjelenése, ami a videokártya segítségvel sokkal több információ felolvasására képes.

A program számos nyelvet támogat, köztük a magyart is, így a felhasználói felület is magyarra van fordítva, illetve a beszédszintetizátor is a magyar nyelv kiejtési szabályai szerint szólal meg. Igen széleskörű beállítási lehetőség áll rendelkezésre, szabadon állíthatjuk például a beszéd sebességét, az intonációt, de többféle hangkarakter közül is választhatunk, kinek-kinek saját ízlése szerint.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás