A klímaváltozással eltolódik a kétéltűek szaporodási időszaka

2010.12.15. 13:04
A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási időszakára, állapította meg Brian Todd, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival. A csoport 30 évvel ezelőtt hálót állított fel egy dél-karolinai mocsaras terület köré, és folyamatosan vizsgálta a fennakadó állatokat.

A Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkük az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.

"Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan. Feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát" - hangsúlyozták a cikkben. A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről.

A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe. Az eredmények rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében. Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.  • Hírek
  • Hírek