Csongor
0 °C
9 °C

Az amerikaiak harmada lopja a wifit

2011.02.08. 14:13
23 hozzászólás

Az ABC News felmérésében megkérdezett amerikaiak 32 százaléka vallotta be, hogy szokta használni a szomszédja titkosítatlan wifihálózatát. Ez az adat jelentős emelkedést mutat a legutóbbi hasonló felméréshez képest: 2008-ban még csak a megkérdezettek 18 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

A gondatlanságból nyitva hagyott wifi hotspotok több szinten is biztonsági problémát jelentenek, a nem titkosított adatfolyamokat könnyű lehallgatni, jelszavakat és érzékeny személyes adatokat megszerezni. Tavaly nagy botrányt okozott például a Firesheep nevű program, amivel minden különösebb programozói képzettség vagy hekkertudás nélkül, két kattintással lehetett a nyílt wifire kapcsolódó felhasználók Facebook- és Twitter-oldalaira belépni.

A szakértők kiemelik azt is (ezzel inkább az ingyenes wifit biztosító reptereket, éttermeket hibáztatva), hogy a nyílt wifit különösen kedvelik a pedofilek és a terroristák az online viselt dolgaikhoz, mivel utólag lehetetlen lenyomozni, hogy ki kapcsolódott rá az adott hotspotra.