Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A sofőrök ötöde netezik vezetés közben

2011.03.07. 11:10
3 hozzászólás
Az amerikai State Farm biztosító felmérése szerint a vezetés közbeni internetezés (jellemzően okostelefonnal) már olyan elterjedt, és legalább akkora veszélyt is jelent, mint a vezetés közbeni telefonálás vagy sms-írás.

A cég által szponzorált kutatásban a sofőrök 19 százaléka ismerte el, hogy internetezett már a kormány mögött a forgalomban. A legjellemzőbb helyzetek erre a forgalmi dugóban vagy a piros lámpánál álldogálás, de tipikus vezetés közben internetezős helyzet egy hosszú, unalmas út is az autópályán.

A sofőrök tipikusan az emailjeiket olvassák (ritkábban válaszolnak is rájuk), vagy a facebookos üzenőfalukat ellenőrzik vezetés közben. A State Farm siet leszögezni, hogy a felmérésük nem számít reprezentatívnak, és mivel a technikai újdonságokra fogékonyabb fiatal korosztály volt túlsúlyban a vizsgálat válaszadói között, lehet hogy az eredmények túloznak.

A vezetés közbeni netezés ettől függetlenül valós, és egyre súlyosabb problémát jelent a közlekedés biztonságára, ahogy egyre jobban elterjednek a netezésre alkalmas telefonok (az amerikaiak 40 százalékának van ma ilyenje a felmérések szerint, és az arány meredeken nő).