Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A kormány készül az ODF bevezetésére

2011.07.01. 10:54
48 hozzászólás
A dokumentumformátumot más nyílt forrású formátumokkal együtt az Informatikai Államtitkárságon is tesztelték.

Az elmúlt években egy hazai egyetemekből és vállalkozásokból álló csapat a szoftverminőséget és -biztonságot vizsgálta a nyílt dokumentumformátumot (ODF) használó alkalmazásoknál.

Az eredményeket egy nemzetközi szimpóziumon mutatták be, melyen az NFM Infokommunikációs Államtitkárságának képviselője is előadott. Lucza Vilmos főosztályvezető-helyettes arról beszélt, hogy milyen út vezetett odáig, hogy az ODF közigazgatásban történő bevezetéséről készítsenek elő jogszabályt.

A jogalkotási folyamatban az első lépést a Digitális Megújulás Cselekvési Terv jelentette, amelyben megfogalmazódott a szakvezetés elkötelezettsége a nyílt megoldások használata mellett. Az államtitkárság körültekintően kívánt eljárni a nyílt rendszerek kapcsán, ezért nem pusztán elvi alapokon közelítették meg a kérdést, hanem gyakorlati tapasztalatok után hozták meg a döntést. Az államtitkárság kezdeményezésére pilotprojektek indultak egyes központi közigazgatási intézményekben, majd márciusban maga az Államtitkárság is megkezdte az átállást – mondta Lucza.

A pilotprojektekben az irodai szoftvercsomagok vizsgálata volt az egyik fő fókuszterület. Az államtitkárságon elvégzett próbák részeként a munkatársak félnapos oktatásban részesültek, amely elsősorban a korábbi szoftvercsomagok közti különbségre koncentrált. A pilotot követő belső felmérés azt mutatta, hogy a funkciók 95%-át gond nélkül el tudják végezni LibreOffice-szal, illetve nem volt olyan funkció, amelyet a LibreOffice alkalmazásával a hétköznapi munka során ne lehetne elvégezni. Teszteltek egyéb megoldásokat is, többek között egy csak nyílt forráskódú elemeket tartalmazó környezetet, és a tapasztalatok pozitívak voltak: a szerver- és asztali környezet együtt is működőképesnek bizonyult. Meglepetéssel zárult a Zimbra alkalmazása, amely egyes funkciók kapcsán jobban teljesített, mint a korábban használt levelezőrendszerek.

A folyamat részeként az Államtitkárság konzultációt folytatott a kérdésről más állami intézményekkel is. Ennek során arra derült fény, hogy bár maga az átállás sok esetben akár hónapok alatt megoldható lenne, a közigazgatási intézmények nem képesek szigetszerűen átállni nyílt szabványokra épülő alkalmazásokra, az egymás közötti kommunikációban komoly problémákkal szembesülnének. Arra a megállapításra jutott tehát a szakvezetés, hogy az átállás zavartalan végrehajtásához feltétlenül szükséges egy jogszabály, amely az egész közigazgatásban az ODF használatát teszi kötelezővé. A jogszabálynak – tette hozzá – természetesen időt kell hagynia a technikai felkészülésre, oktatásra és a szemléletváltásra, hiszen a túl gyors végrehajtás az egész projektet veszélyeztethetné.