Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

1,3 millió weboldal zárt be Kínában

2011.07.18. 10:41
1 hozzászólás

A kínai szociális tudományok akadémiája legújabb felmérése szerint 2010 végén 41 százalékkal kevesebb kínai nyelvű, és Kínában szerkesztett weboldal volt a neten, mint egy évvel azelőtt. Az állami irányítású kutatóközpont számításai szerint 1,3 millió oldal zárt be 2010-ben. Ez egybeesik az online pornó, és egyéb, a társadalomra veszélyesnek ítélt netes tartalmak elleni állami akciókkal, és a 2009-ben bevezetett, az addiginál sokkal szigorúbb online tartalomszabályozással, de a kutatók szerint nincsen ok-okozati összefüggés a csökkenés és eközött.

A hivatalos indoklás szerint az oldalak számának csökkenése mellett a rajtuk elérhető tartalom 79 százalékkal növekedett, ez pedig azt mutatja, hogy egyre több és erősebb a kínai online tartalom, ami egyre jobban koncentrálódik, és a versenyt nem bíró kisebb oldalak bezárnak. Kína igen magas szintet ért el az online szólásszabadság területén - teszi hozzá a jelentés.

Kína egyébként erősen cenzúrázza az internetet, a keresőoldalak találati listáit, és állami tűzfallal blokkolja több nyugati webes szolgáltatás, mint a YouTube, a Facebook, a Twitter, vagy a BBC kínai nyelvű oldalának elérését.