Zsófia
17 °C
21 °C

Csökkenő bevétel, de növekvő nyereség az AMD-nél

2011.07.22. 14:28
2 hozzászólás

Az AMD nyilvánosságra hozta a 2011-es év második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeket. A bevétel 1,57 milliárd dollár volt, ami 5%-os visszaesésnek a tavaly ilyenkori időszakhoz képest, ám a nettó profit 61 millió dollárra nőt, ami jó eredmény az egy évvel korábbi 43 millió dolláros veszteséghez képest.

Az AMD a nyereséget a Fusion APU-k sikerével magyarázta. A Brazos platformhoz használt 40 nm-es lapkák nagyon jól teljesítenek, mióta sikerült teljesen felszámolni a gyártókapacitással kapcsolatos kezdeti problémákat. A Sabine és Lynx platformhoz való Llano APU-k startja csak a pénzügyi negyedév végén volt, így minimálisan szóltak bele az eredményekbe.

A mobilpiacra szállított termékek 70%-a már Fusion APU volt, és ennek köszönhetően az AMD rekordot is döntött az egy negyedév alatt leszállított mobil processzorok mennyiségében. A vállalat a harmadik negyedévre azt jósolja, hogy az APU-k az asztali piacon is átveszik az uralmat az öregedő termékskála felett. A vállalat processzorok értékesítésével foglalkozó üzletága egyébként 142 millió dolláros üzemi nyereséget ért el, ami jobb eredménynek számít az előző év második negyedévéhez viszonyítva.

Az AMD a szerverpiacon nem teljesít jól. Értékelhető eredménynek számít, hogy az Opteronok 15%-kal növelték a cég részesedését a világ leggyorsabb 500 számítógépét tartalmazó listában, de ez a teljes szerverpiacra nagyon kevés hatással van, így összességében a cég részesedése folyamatosan csökken. Thomas Seifert ideiglenes elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a harmadik negyedévben érkezik a Bulldozer architektúrára épülő Interlagos kódnevű szerverprocesszor, amihez sok reményt fűz a vállalat. Ezzel párhuzamosan a Bulldozer az asztali piacon is bemutatkozik, ugyanis az AMD augusztusra tervezi az első Zambezi kódnevű lapka startját.