Lopott mobil howto 0.9

2006.10.06. 08:00
Mi a helyzet a lopott mobilokkal? - kérdezte a T. Homár egyik olvasója, a választ hamarosan megtudhatjátok. Addig is - lássátok, hogy nem lustálkodom - nézzük meg, hogy mi a helyzet Nagy-Britanniában. A legutóbbi barcelonai 3GSM kongresszuson ugyanis pont lopott mobilokról beszélgettem egy londoni rendőrrel, bizonyos Gordon Kinggel. (Még vicces bilikalap is volt nála.)

Az Immobilise nevű szolgáltatás lényege, hogy a júzerek felvihetik a mobil azonosítóit és személyes adataikat egy adatbázisba, amelyet nemcsak az ország összes rendőre használhat, de még a londoni tömegközlekedési vállalat és más hasonló cégek talált tárgyak osztálya is. Mondjuk a brit rendőrbácsi elmondta, hogy a rendszer semmit sem ér akkor, ha a mobilt kiviszik az országból, mert nincs nemzetközi együttműködés. Márpedig ha drága a mobil, akkor garantáltan kiviszik az országból, ha viszont olcsóbb típus, akkor a tolvajok általában csak addig beszélnek vele, amíg le nem tiltják, aztán meg kidobják a legközelebbi kukába.

A helyzetről sok mindent elárul az Index.hu másfél évvel ezelőtti cikke is, amelyben két részt érdemes figyelemesen elolvasni. Egyik:
"A telefon használat nélküli mozgása, vagyis a készülék puszta hurcolása legtöbbször semmilyen releváns információval nem bír a szolgáltató számára...Tekintettel arra, hogy nyolcmillió mobil van itthon, óriási tárkapacitást venne el, ha felesleges adatokat őriznének"
Azaz bármelyik szolgáltató inkább gagyi mobilvideókat tárol a szerverein, mint  - most még - értéktelen koordinátákat. Ez talán megváltozik, ha üzleti érdekük lesz a koordináták követése, azaz lesznek helyfüggő szolgáltatások.

"ha szükség is van arra, hogy egy-egy telefont beazonosítsanak, akkor ehhez a titkosszolgálatoknak nem kell feltétlenül igénybe venniük a szolgáltatók segítségét"
A hatóságok nyilván csak azt a mobilt figyelnek, amelyeiket érdemes, mondjuk egy már folyamatban lévő nyomozáshoz. Ha lenne adatbázisuk a lopott mobilokról, mint a briteknek, akkor talán a mobilokat is figyelnék.