A rádiózás jövőjéről

2006.10.09. 22:22
Találtam az AllAboutSymbian portálon egy cikket a rádiózásról, de nem érdemes végigolvasni, mert elképsztően hosszú és unalmas. Viszont a témafelvetés elég jó, és sajnos ez is rámutat egy csomó hazai hiányosságra, töketlenségre.

Egyrészt már az olcsóbb mobilokban is van FM rádió, ami jó, mert olcsón szórakoztat. A fejlettebb mobilokban meg van vizuális rádió, ami abból áll, hogy mindenféle tartalmat kapcsolnak a rádióadáshoz, amiket letölt a kliens, a júzer meg örül a sok multimédiának. (Alapvetően nem akkora hülyeség, mint amilyennek látszik. Engem például sokszor érdekelne, hogy melyik zenekar melyik albuma megy éppen, a szolgáltatókat meg talán az érdekelheti, hogy a rádió összeköthető lenne egy onlájn zenebolttal.)

Sokat nyernénk, ha az ócska fm-ről átállnánk a digitálisra műsorszórásra, és tőlem akár műholdról is jöhetne a jel. Ha lenne itthon olyanunk, mint Amerikában az XM Radio, azonnal előfizetnék rá. Kétszáz reklámmentes tematikus csatorna megérne nekem havi háromezer forintot, főleg ha nem kell egyetlen sötét műsorvezetőt sem hallgatnom.  Ha nem kellene külön kütyüt vennem, mert a vevő bele lenne építve a mobilba, akkor még inkább vevő lennék a szolgáltatásra, és ha mindez még vizuális is lenne, akkor már tényleg semmi sem hiányozna.