Symbain helyett jön a Linux?

2006.10.12. 17:00
Megjelent az ARCChart weboldalán egy tanulmány a mobilos operációs rendszerekről és más mobilos platformokról. Ide tartozik például az Adobe Flash Lite is.

Néhány érdekesség:

Mivel a Symbian irányítása gyakorlatilag a Nokia kezében van, a rivális mobilgyártók nem szívesen használják ezt az oprendszert. Viszont a Nokia lepaktál a mobilszolgáltatókkal, hogy könnyebben át tudják alakítani Voda-pirosra, T-Magentára stb.

A szerzők szerint elképzelhető, hogy a Nokia valamilyen formában átáll Linuxra, mert évente körülbelül 100 millió dollárt kell kifizetnie a Symbiannak. Szerintük vagy az S60 fut majd Linuxon, vagy a Nokia 770 táblakütyüre kifejlesztett Maemo platformot továbbfejleszti a cég, és elkezdenek majd megjelenni a csak Linuxos készülékek.

A Microsoft a riválisával szemben igyekszik megtartani a Windows Mobile arculatát, ami nem véletlen: nem a mobilon futó szoftverekkel akar meggazdagodni, hanem inkább a hozzájuk kapcsolódó szervertermékek és médiaszolgáltatások eladásából. Magyarán a Microsoftnak fontos, hogy a felhasználók a Windows ismert ikonjait lássák, ne valami Vodás szörnyűséget.


A teljes pdf regisztráció után ingyen megszerezhető.