Magyar mobilos YouTube készül, mobilra tart az iwiw

2006.11.13. 16:43
Mégsem a százforintos mobilháttérképek országa vagyunk, a honi mobilszolgáltatóknak is elég sok mindent szállító M-Factory ugyanis mobilos videomegosztó szoftvert készít. A Videology egy Java szoftver, amellyel videókat lehet majd feltölteni egy weben is elérhető adatbázisba. Várda Eszter fejlesztési vezető Nokia N70-esén megmutatta a szoftvert, egész jól néz ki, könnyen lehet benne címkézni, a videókat lehet kommentálni, magyarán vérbeli webkettes szoftver ez. (Hivatalos bejelentés később lesz, de most már mindegy.)

Még egy fontos hír kipottyant Malcsiner Péter, a Metacom-vezér száján: készül az iwiw mobilos változata, erről azonban részleteket nem tudtunk meg. Persze külön felhívta a figyelmet, hogy ez még nem hivatalos, meg hogy nem nyilatkozhatnak a T-csoport nevében. Nem baj, az a lényeg, hogy mi már tudjuk. (Update: ld. Péter hozzászólását - volt egy kis félreértés, az X-Space nevű játékról volt szó, egyelőre semmi több.)

Az is elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy a régióban - mármint az Ausztria és Bulgária között elterülő hatalmas kies területen - a magyarok költik a legtöbbet mobilos szolgáltatásokra, a telefonálást is beleértve átlag 23 eurót per hó. Csak prémium szolgáltatásra - beleértve az emelt díjas sms-től a mobiltévéig mindent - 15 eurót per hó.

Malcsiner Péter szerint a mobilos tartalom lesz a jövő év nagy dobása, és a helyzet komolyságát jól mutatja az a tény, hogy a barcelonai 3GSM kongresszuson Robert Redford, a Sundance függetlenfilmes fesztivál alapítója mobilfilm-fesztivált rendez.

Update:
Válasz a Webisztán posztjára: Miért lenne nehéz ügy videót küldeni mobilról? A Shozu pontosan ugyanezt csinálja: videót YouTube-ra, fotót Flickr-ra lehet fellőni. Meg még húsz másik célpontra, és a hírértékű videókat akár a BBC meg CNN ügyeletére is postázni lehet.