Bitháborúra készülnek a mobilszolgáltatók?

2006.11.27. 07:33
Néhány mobilszolgáltató azért lobbizik a Google-nél, hogy a keresőóriás ne tegye elérhetővé az ügyfeleik számára a Google Maps szoftvert. Ezt Chris Sacca mondta, aki a Google speciális projektjeiért felel. Mint tudjuk a Google Maps nagyjából ugyanazt tudja, mint a webes változata, Budapesten például egész jól lehet vele tájékozódni, noha nem is lehet utcanévre keresni. Úgy tűnik a mobilszolgáltatók betojtak attól, hogy a Google ingyen ad hasznos megoldásokat az ügyfeleiknek (amivel talán még pénzt is tud keresni, pl. helyhez kapcsolódó hirdetésekkel), miközben ők leragadtak annál, hogy mobiltévét meg más bődületes baromságokat próbáljanak rásózni az emberekre, nem sok sikerrel.

Sacca bejelentése ugyanakkor azért is érdekes, mert a mobilszolgáltatók elég brutális fegyvert kaptak a Nokiától. Olyan hálózati szoftvereket, amelyekkel bizonyos szolgáltatásoknak nagyobb sávszélesség garantálható, mint a többinek. Azaz megoldható, hogy a Google cuccai bitenként töltődjenek le, miközben a mobiltévé ezerrel pörög.
"The Nokia Peer-to-peer Traffic Control solution now gives operators the means to analyse and manage such traffic.  It allows them to apply their business models by prioritizing the traffic of preferred services and partners, maximize their return on network investment, and avoid becoming only bit pipes for other content providers."
Szóval el akarják kerülni, hogy ugyanolyan sors várjon rájuk, mint az internetszolgáltatókra. Nem tetszik nekik a bitszállítói munkakör. Miért, mi máshoz értenek? A kapzsi és öntelt mobilcégek ne mondják meg nekem, hogy milyen szolgáltatásokat és tartalmakat akarok gyorsan elérni. Főleg amíg annyira ostobák, hogy hasznos szoftvereket akarnak blokkolni, és gagyit árusítanak aranyáron.