Az üzenetküldés lesz a következő nagy dobás?

2007.06.07. 13:21
Régóta várom az sms és az mms halálát, elég visszataszító ugyanis pénzt kérni olyasvalamiért, aminek a költsége igazából nagyon nagyon közel van a nullához.
Lásd email. Lásd üzenetküldés.

Ewan Spence az All About Symbiantól a Global Messaging 2007 konferencián úgy látta, hogy a szolgáltatók és a webes cégek egyaránt rá vannak kattanva az instant messaging mobilos változatára. Viszont még nagyon sok kérdést meg kell válaszolni. Az egyik legnagyobb gond, hogy sokféle IM rendszer létezik, az ősrégi ICQ-tól kezdve a GTalkon és MNS-en át egészen a MySpace üzeneteiig, viszont nem mindenki használja mindegyiket. Kínos, ha egy mobilszolgáltatónál pont azt az IM rendszert nem éri el az ügyfél, amelyiket régóta használ, és kellemetlen, ha az ember képébe tolják mindegyiket, miközben csak párat használna.

Elég érdekes problémákra hívja fel a figyelmet Ewan, például ha valakinek ötven ismerős van a listáján, és átvált "Away" módba, akkor abban a pillanatban ötven üzenetet kell elküldeni az ismerősöknek a megváltozott státuszról. A hálózatot pedig elég könnyű túlterhelni, jó bizonyíték erre bármelyik véletlenszerűen kiválasztott ünnep, amikor sokszor elvésznek az éterben az üzenetek.

A szolgáltatóknak pedig nagyon óvatosnak kell lenniük, mert az IM júzerek a mobilon nem akarnak majd többet fizetni a szolgáltatásért csak azért, mert áthelyeződött a mobilra. Már csak azért sem, mert eleve többe kerül a mobil internetelérés, mint a stabil.