Tényleg jön a gPhone?

2007.10.12. 12:54
Megállíthatatlanul tör fölfelé a Google részvényárfolyama, elemzők szerint a hatszáz dolláros határ átlépése után hamarosan a hétszáz dollár fölé kerül a papír. Különösen akkor, ha a keresőcég végre elárul valamit a mobilpiaci törekvéseiről.

Évek óta gerjesztik a hájpot, és egyes források szerint a Google legalább harminc prototípust kipróbált. Az biztos, hogy a Google komolyan gondolja a dolgot, hiszen Gmail levelező, a Google Maps navigációs program, a webkereső és a YouTube a meglévő mobiltelefonok nagy részén elérhető, és a cég szívesen licitálna Amerikában az éveken belül felszabaduló 700 megahertzes spektrumra, a cégvezér meg többször elmondta, hogy a mobil sokkal több pénzt hoz, mint a web.

Azt is mondják, hogy a Google saját oprendszer kifejlesztésén dolgozik, linuxos alapokon. Az IHT szerint ennek két leheséges oka van. Az egyik: olcsóbb alternatívát nyújtani az Windows Mobile helyett. A másik: lazítani a mobilszolgáltatók szorításán, hogy az emberek bármilyen szoftvert, szolgáltatást és készüléket használhassanak. A stratégia legfontosabb eleme a hirdetés, a Google szerint az ingyenes szolgáltatásokat mobil hirdetések tartják majd el. Azt viszont erősen kétlem, hogy az ingyen mobil megvalósulna. Ingyen tévé sincs, sőt, mindenki a legdrágább csúcsmodellekről álmodozik, noha hirdetések ott is vannak. Ingyen telefonszolgáltatás viszont simán lehet. (Erről később.)

Nagy kérdés, hogy a Google felrázza-e majd a 127 milliárd dolláros mobiliparágat, vagy sem. Az iPhone is megváltóként érkezett, sokan várták, hogy elsöpri majd a korábbi nagyágyúkat, de erre még várhatnak is, hiszen közben a megtámadottak sem ülnek a babérjaikon. A DigiTimes szerint a nagy mobilgyártók mind iPhone-ölő mobilokon dolgoznak, amelyek 2008-ra el is készülnek. A Google mobilja erősíti majd a versenyt, és mi, vásárlók csak jól járhatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!