Elkészült a Skype mobilkliense

2008.04.25. 14:55
Megjelent a Skype hivatalos javás kliense, ezzel a népszerű telefonos cég rendesen odavág a riválisainak. Érdekes módon a mobilos kliens csak a jelenlétinformáció frissítésére és a csevegéshez használja az internetet, a hívásokat viszont a szokványos telefonhálózaton bonyolítja le, nem az interneten (például wifi kapcsolaton). Ami azt jelenti, hogy minden hívásért fizetni kell. A Skype weboldalán (www.skype.com/m) az ország, a telefonszám, és a telefon típusának megadása után lehet letölteni a programot, de a listán nincs rajta mindegyik mobil - én a nálam lévő N82 helyett az N95-öt választottam.

A program kezelőfelülete a Nokia nagy kijelzőjén kifejezetten szép, élvezetesebb ezt használni, mint a mobil beépített VoIP kliensét. Kollégám bejelentkezésekor megrezdült a telefon, és máris elkezdhettünk csetelni. Aztán jól lefagyott, ami egyelőre elfogadható, hiszen ez csak béta válozat (Hancu kollégám épp azt tesztelte, hogy tud-e a mobilomra fájlt küldeni. Nem tudott.). A csevegésnél nem tűnik túl kiforrott megoldásnak, hogy
a szövegbevitel nem a program szép kezelőfelületén történik, hanem a Nokia saját szövegbeviteli ablakában, így ugyanis nem láthatóak a beírás közben érkező új üzenetek.

Telefonhívásokat nem tudtam indítani, mert nincs Skype Out keretem.


Hogyan vág oda a Skype a riválisainak? Elsősorban a szép kezelőfelületével, a működő csevegőklienssel és a persze a jelenlétszolgáltatással. A hagyományos VoIP szolgáltatók hiába tudnak jól beépülni a fejlettebb Nokia mobiltelefonokba, ilyen újszerű, vonzó szolgáltatásokat nem nyújtanak.