Internetes céggé alakulna át a Nokia

2008.05.09. 16:41
A Nokia éves gyűlésén Olli-Pekka Kallasvuo cégvezér arról beszélt, hogy a társaságnak nem annyira hagyományos gyártóként, hanem inkább internetes cégként kell működnie a jövőben. Ez elég nagy változás, hiszen a Nokia momentán a világ legnagyobb mobilgyártója, sok százmillió kézzel fogható hardver eladásából szerzi a bevételét, az interneten pedig más cégek marakodnak a dobogós helyekért. Persze a finn cég a gumicsizmától a műholdas eszközökön át mindenfélét gyártott már, szóval a vállalat már átélt néhány nagy fordulatot.

"Az Apple, a Google és a Microsoft nem a hagyományos versenytársaink, de olyan ngy erők, amelyekkel számolnunk kell. Ezekre a kihívásokra komolyan és agresszíven válaszolunk" - mondta Kallasvuo az Ars Technika beszámolója szerint.

A Nokia már rég megtette az első lépéseket, például átalakította a cég strukturáját, így létrejött egy szolgáltatásokért felelős üzletág. Ezt az üzletágat pedig már fel is töltötte, van online tartalommegosztó portálja (ovi), digitális térképei, zenei szolgáltatása. Kérdéses, hogy mindezek birtokában hogyan tud majd megbirkózni a már említett három nagy riválissal, amelyek szemből támadnak, a Google Androiddal és az Apple iPhone-nal.