Nokia N81 8 GB + 73 GB

2008.05.28. 07:01
Ha zenelejátszásról van szó, nem kell félteni a Nokiát. Múlt héten, amíg szabadságon voltam, egy Nokia N81-et próbáltam ki - ismét. Ugyanis szereztem hozzá tesztre egy érdekes kiegészítőt, egy hálózati adattárólót (RaidSonic IB-NAS4220). A NAS-ra feltelepítettem a TwonkyMedia nevű uPnP médiaszervert, amely a hálózaton elérhetővé teszi a zenéket, képeket és videókat.

Összekötöttem a NAS-t egy régi Linksys bridge-dzsel, létrehoztam egy adhoc wifi hálózatot, így az N81 máris el tudta érni a 150 gigabájtos merevlemezemet félig megtöltő mp3-gyűjteményt (jóval nagyobb merevlemezek is beszerelhetők).

A NAS-on tárolt tartalom többféleképpen használható: az N81 alapból távirányítóként próbál működni, azaz egy hálózati zenelejátszón próbálja elindítani a lejátszást - ezt megfelelő eszköz híján nem tudtam kipróbálni. Amúgy is sokkal izgalmasabb volt magát az N81-et használni lejátszóként. A N81-nek a Nokiák közt kimagasló a hangminősége (sokkal jobb, mint az N82-é), és egy jack dugós kábellel simán összeköthető bármilyen házimozi rendszerrel. A lejátszás indításakor az N81 több másodpercig némán várakozott, de később a számváltás már nem okozott problémát.

Miért volt jó otthon mobillal zenét hallgatni? Főleg azért, mert semmiben sem korlátozott a készülék 8 gigabájtos memóriája. Nem kellett tíz percet eltöltenem a Windows bútolására és a fájlok másolására várva, és ha átmentem egy másik szobába, magammal vihettem a lejátszót. Egyébként a Nokia zenével való feltöltése is megoldható számítógép nélkül, a médiszerverről pár perc alatt át lehet másolni néhány albumot.