Gyors mobilinternet, belassuló menük a HTC Diamondban

2008.05.30. 06:35
A HTC ismét bebizonyította, hogy a Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilok is lehetnek szépek és könnyen kezelhetőek. A tajvani mobilgyártó és a Deutsche Telekom szerdán Münchenben mutatta be az MDA compact IV mobilkészüléket, amely teljesen ugyanolyan, mint HTC Touch Diamond, csak éppen a menü bugyirózsaszínű.

Egészen meglepő, hogy mi mindent beleépítettek a vékonyka mobilba: 480x640 pixeles érintőkijelzőt, 3,2 megapixeles kamerát, 4 gigabájt memóriát, 528 megahertzes processzort, beluetooth-t, wifit, GPS-t, és az Opera Mobile 9.5 böngésző maximum 7,2 megabit per másodperc sebességű hsdpa-kapcsolaton tudja betölteni a szájtokat.

A készülék elemzése előtt muszáj megjegyeznem, hogy egy prototípust adtak nekünk tesztre, a mobil ugyanis Németországban is csak júliusban jelenik meg, addig a mérnökök próbálják eltüntetni a kisebb hibákat (van mit). A készülék magyarországi megjelenésről pedig a T-Mobile csak annyit mondott, hogy erről egyelőre nem mondanak semmit.

A HTC tavaly dobbantott nagyot a mobiltelefonok piacán az egyedi TouchFlo kezelőfelülettel, az új MDA-n ennek a továbbfejlesztett változata van. Ez annyit jelent, hogy a készülék bekapcsolásakor nem a Windows Mobile oprendszer csúnya indítómenüje jelenik meg, hanem egy szép, laza ujjmozdulatokkal is könnyen kezelhető menürendszer. Ez a kezelőfelület fél nap alatt meg tudott győzni arról, hogy a készülék - a több millió példányban elkelt elődjeihez hasonlóan - bombasiker lesz a windowsos mobilok közt, mert nemcsak a Microsoft-fan geekek, hanem az átlag felhasználók szélesebb köre is kényelmesen tudja használni. Magyarán a HTC elvégezte azt, amit a Microsoftnak kellett volna a siker érdekében.

A főmenüben egy óriási óra van, itt elérhető a legutóbbi hívások listája és a naptár is. A kijelző alján lévő virtuális csúszkát megragadva kell továbblépni a menüben, a második fülön a kedvenc ismerősök, a harmadikon az üzenetek, ezt követik az emailek, a fényképek és videók, a zenék, a kedvenc szájtok, az időjárás-előrejelzés, a fontosabb beállítások, majd végül a kedvenc programok listája. A menüben való navigálást a mérnököknek még tovább kell finomítaniuk, mert a csúszka túl gyorsan mozog. Általában az első fülről rögtön az utolsóra lépett, nagyon oda kellett figyelnem, ha a lista közepén lévő zenelejátszót akartam elindítani. Szerencsére az ikonokra bökve is át lehet ugrani a szomszédos fülre, így gyorsabb és pontosabb a navigálás.

A kedvenc ismerősök menüben fényképeket lapozgatva gyorsan elérhetők a legfontosabb kollégák, haverok és családtagok, és a fényképükre kattintva megnézhető, hogy utoljára mikor beszéltünk az illetővel. Itt sajnos csak az utolsó hívás időpontja jelenik meg, az sms nem, az üzenetek menüpontban pedig csak a beérkező üzenetek látszanak, a kimenő üzenetek nem. Így egy egyszavas "nem" üzenetből nem derül ki rögtön, hogy a válasz mire vonatkozik. A grafikus emailkliens is érdekes megoldás. A legfrissebb emailek először egy szépen megrajzolt borítékban jelentek meg, de ilyenkor épp csak a feladó neve és az email tárgya látszik. Az ujjamat a kijelzőn lefelé húzkodva léphettem a következő mailre, a levelek elolvasásához pedig a borítékra kell kattintani. Ilyekore persze rögtön előkerül a sztenderd Windows Mobile dizájn.

Az MDA 3,2 megapixeles kamerája jó fényképeket készít, a mobillal könnyen lencsevégre kaphattam a müncheni reptéren várakozó Sándor Orsit, a Hal a tortán valóságshow sztárséfjét, akinek az ananászát kedden gusztustalanul megcsócsálta Komár László.

Klikk a képre, van még több is!
A szélessávú kapcsolattal felszerelt MDA beépített Opera Mobile böngészőjében pontosan úgy jelennek meg a weboldalak, mint a számítógép kijelzőjén. Egészen olyan érzésem volt, mintha egy iPhone böngszőjét használtam volna, azzal a különbséggel, hogy az MDA másképp oldja meg a zoomolást. Először távoli nézetben látható a szájt, pont mint az Opera Miniben, és kétszer a kijelzőre bökve lehet kinagyítani a tartalmat. Az Opera a szöveghasábot mindig a kijelzőhöz igazítja, tehát nagyítás közben mindig úgy változik a sortörés, hogy az összes szó látsszon. Az MDA érzékeli, ha a készüléket az oldalára döntik, mindig a megfelelő irányba forgatja el a weboldalakat.

A legmodernebb Windows Mobile 6.1-es oprendszerrel felszerelt MDA-ban van Excel, Word és OneNote, a készülék beépített GPS-e jól használható az előre telepített ingyenes Google Maps térképszoftverrel, vagy más, Windows Mobile-ra telepíthető térképszoftverrel. Kíváncsian várom, hogy milyen lesz a végleges változat, mert a prototípusban időnként belassul az animált kezelőfelület. Ráadásul nem adtak fülhallgatót, így nem derül ki, hogy milyen a készülék hangminősége.