Nem kelt el egymillió iPhone 3G?

2008.07.16. 22:34

Frissítés: Munster tévedett, elszámolta, újraszámolta, és igaz lehet az Apple állítása. Phew. Tote, köszönöm a linket!

Ügyesen kozmetikázza az Apple a róla készült híreket. Amikor Steve Jobs arról számolt be, hogy egyetlen hétvége alatt egymillió iPhone 3G kelt el, akkor elfelejtette kifejteni, hogy a vevők nem a júzerek, hanem a mobilszolgáltatók. Akik aztán végül valóban eladják a készülékeket az embereknek. Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője úgy számolt, hogy az Apple-féle hantának a fele sem igaz, és hétfőn legfeljebb 425 ezer iPhone rohangált az utcákon. Megkérdezett márkaboltokat, hogy óránként mennyi iPhone-t tudnak aktiválni, beszorozta a kereskedések számával, és így jött ki a becslése, amely alapján tizenhét napnak kell eltelnie az egymilliós határ eléréséig.

A Fortune is ezt a témát boncolgatja: az Apple márkaboltjaiban az eladás azt jelenti, amikor eladnak egy készüléket, de a szolgáltatók esetében az Apple már akkor rögzíti az eladás tényét, amikor a raklapon heverő készülékek elhagyják a dokkokat valahol Ázsiában. Magyarán az egymillió eladott készülék egy része még lehet, hogy valamelyik óceánon ringatózik.

Mindezen persze nem kell meglepődni, az Apple egyik legfőbb képessége, hogy szép álomba tudja ringatni az embereket. Azt nem mondom meg, hogy mi lesz, amikor felébrednek.