Megvizsgálja az EU a gyanús csengőhangokat

2008.07.17. 14:43

Átláthatatlan díjszabással és érthetetlen felhasználói feltételekkel zavarja össze a vásárlókat a csengőhangokat, zenéket és háttérképeket áruló weboldalak nagy része, ezért az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított. Az EU egy év alatt több mint ötszáz weboldalt vizsgált meg az Európai Unió 27 tagállamában. A szájtok 80 százalékát további vizsgálatnak kell alávetni, mondta az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva csütörtökön Brüsszelben.

Az elsősorban fiatalokat és gyermekeket megcélzó szájtokon az ár sokszor nem tartalmazza az adókat, nem derül ki, hogy a vásárló valójában előfizetésre iratkozik fel, vagy nincs feltüntetve a szolgáltató elérhetősége. A legfontosabb információk az apró betűs részben szerepelnek, vagy nehezen találhatók a honlapon vagy az "ingyenes" szó megtévesztő használatával ráveszik a fogyasztókat hosszú lejáratú szerződések megkötésére, írja az MTI.

Európában több mint 495 millió mobiltelefon van, és tavaly a csengőhangpiac körülbelül 691 millió eurós lehetett. Az MTI szerint Norvégia, Finnország, Svédország, Lettország, Izland, Románia és Görögország máris nyilvánosságra hozza a jogsértő honlapok nevét.