Elvérzik a szoftverein a Nokia?

2008.08.20. 07:05

Még mindig a Nokia a világ legnagyobb mobilgyártója, de az USA-ban nem túl sikeres, ami egyben azt is jelentheti, hogy a finn óriás alatt kezd ingoványossá válni a talaj. Bizonyára nem kell senkinek elmagyarázni, hogy miért fontos a Szilícium-völgy megmondóembereinek a véleménye: onnan működtetik a világ legnépszerűbb online szolgáltatásait. Facebook, Google, YouTube, Yahoo és még sorolhatnám a meghatározó cégeket. A Forbes friss cikkében pedig az áll, hogy a Szilícium-völgy nagy ívben tesz a Nokiára, szerintük a cég és a mobiljain futó Symbian totálisan irreleváns.

Elég meredeken hangzik, hiszen Symbian fut az okostelefonok többségén, és a rendszer hamarosan nyílt forráskódú lesz, rengeteg nagy támogatóval ( Motorola, Sony Ericsson, NTT DoCoMo, Texas Instruments, Vodafone, Samsung, LG, AT&T). Ez biztosíthatja a Symbian továbbfejlődését és terjedését.

Csakhogy az amcsi webkettes szakértők szerint a többség inkább a RIM BlackBerry és az Apple iPhone által kitaposott utat követné. Még mielőtt megint fellángolna az "utálom az Apple csilivili cuccait" alapgondolatból kiinduló öncélú öklendezés, nézzük meg, hogy miről beszélnek ezek a szakértők.

Kezdem néhány friss tapasztalattal. Nemrég volt nálam a Nokia E71, nagyszerű mobil. Telepítve volt rajta egy Sports Tracker nevű program, amely GPS-en követi, hogy merre futottam, statisztikát készít. Utána hozzám került kipróbálásra egy Nokia 6650, amelyben szintén van GPS, ugyanolyan Symbian fut rajta, de a Sport Tracker nem fut rendesen. Bugos, nem tudom megnézni a korábbi futásaimat. Ugyenez érvényes a Nokia Chat programra, bár ezt még nem fair elővenni, mert béta: az E71-en fut, a másikon nem. De felhozhatom példaként azt is, hogy két N-series mobilnak totálisan eltérő a hangereje (ezt a Nokia sajtósainak a jelenlétében is ellenőriztem), illetve azt, hogy az egyik GPS-es és symbianos Nokia lementi a földrajzi koordinátákat a fényképekbe, a másik viszont nem.

A Nokia magas szinten műveli a felhasználók megzavarását, úgy kell kibogarászni, hogy a ránézésre ugyanazt tudó készülékek közt milyen rejtett eltérések vannak. Ez nagyon veszélyes lehet a Nokia számára. Vajon a szolgáltatók eladói meg tudják mondani az ügyfélnek, hogy melyik symbianos Nokián működik a Sports Tracker? Melyik szól jól, melyik rögzíti a koordinátákat? Kétlem. Jól érzi majd magát a vásárló, ha nem azt tudja a mobilja, amit elvárt? Kétlem.

Ezzel kell szembehelyezni az Apple és a RIM mobiljait, amelyekből nincs sokféle, de éppen ezért a fejlesztők és a vásárlók számára is kiszámíthatóak. Ez a kiszámíthatóság, egyszerű kezelhetőség pedig kulcsfontosságú. Pont úgy, mint a tévé esetében. Amikor az ember otthon belevágja megát a kanapába, nem szeretné egy egzotikus elrendezésű távirányítón kibogarászni, hogy melyik gombbal válthat a sportcsatornára. És a sportcsatornát bárki elérheti, akinek van tévéje és előfizetése.

A mobil is egyre inkább a szórakoztatásról szól, van benne zenelejátszó, fényképező, böngésző, és ezeket a szolgáltatásokat a lehető legegyszerűbben kell leszállítani, mert a buszon kapaszkodva sem akar senki menükben bolyongani. A felhasználók nem akarnak  azzal foglakozni, hogy egy program miért fut a Józsi Nokiáján, a sajátjukon viszont nem.

A Forbes cikke szerint a Nokiának nagyon gyorsan fel kell ébresztenie a fejlesztők érdeklődését, és a sokat emlegetett Tube, az érintőkijelzős-symbianos Nokia talán alkalmas lesz erre. A Nokiának némi előnye is van az oprendszerével, hiszen a Symbian a hozzá tartozó böngésző már most támogatja a Flasht és a Javát, amit az iPhone nem támogat. A sznob amerikai fejlesztők megtörése azonban nem lesz könnyű a Forbes szerint, a Nokia fél év alatt csupán 184 000 okostelefont tudott eladni a több százmilliós országban. Szerencsére ügyesek a finnek, és számos online szolgáltatást beindítottak: van zeneboltjuk, árulnak mobiljátékokat, navigációs programot, amelyek az amerikai operátoroknak is fontosak, mert bevételt termelnek.

Korai lenne leírni a Nokiát, de a cégnek szerintem jobban oda kellene figyelnie a változásokra. Mi a véleményetek, a Nokiának fel kell kötnie a gatyáját, vagy be van biztosítva a jövője?  • Vennék
  • Bankszámla