Magyarországon is halva születik a mobiltévé?

2008.09.05. 17:56

Először arról akartam bejegyzést írni, hogy a Nokia N96 hamarosan megérkezik a boltokba, de eszembe jutott a Nemzeti Hírközlési Hatóság mai sajtóközleményére a digitális tévézésről, amit átpasszoltam a médiarovatnak. Hiba volt, mert sok minden kiderül belőle a digitális mobiltévé hazai bevezetéséről. A hírek pedig nem túl jók, sőt, a Nokia N96 hazai piacra dobását gyakorlatilag értelmetlenné teszi az Antenna Hungária tökölése.

A normális digitális tévészolgáltatás (DVB-T) idén decemberben elindul, és már 2008-ban közel hatvan százalékos lesz a lefedettség. Persze a lefedettség nem területre, hanem lakosságra vetítve értendő. Jövőre már 88 százalékra nő a lefedettség, majd 2010 végére 95 százalékos lesz.

Ehhez képest a mobiltévés lefedettség 2008-ban 16 százalékos lesz (Budapest és környéke), 2009 végére már majdnem 30 százalékos, 2012-ben pedig 50 százalékos. Nyilván sokan örömmel megveszik majd az új Nokiát még akkor is, ha annak az egyik legfőbb újdonsága szinte sehol sem használható. A többiek meg kiröhögik őket, és előkapnak egy hordozható DVB-T-s lejátszót, ha nagyon tévézni akarnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!