Folytatódhat a Vodafone 900 MHz-es kísérlete

2008.09.12. 14:43

Újabb három hónapig tesztelheti 900 megahertzen a szélessávú internetet a Vodafone. A tószegi projekt azt bizonyítja, hogy ez a tartomány is alkalmas gyors adatátvitelre, írja az MTI. A Vodafone június elején kezdte meg a tesztet, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint kezdetben három hónap volt. Az időtartamot most újabb három hónappal meghosszabbította a hatóság.

A gyors mobilhálózat a tószegi önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe. A cég szerint a teszt azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobil internetezésre kijelölt és használt 2100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne. Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2100-as.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese reméli, hogy az NHH támogatásával már jövőre lehetővé válik az új technológia kereskedelmi bevezetése. A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra jelölték ki, ahhoz, hogy HSDPA-alapú adatforgalom is mehessen rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson. Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!