Androidra és Nokiára fejleszt a Visa

2008.09.26. 17:08

A Visa szeretne megjelenni a mobiltelefonokon, és ehhez rögtön két partnert választott magának: a Google Android platformját, valamint a Nokiát. A döntés érthető, amikor üzletről van szó, nem szép kezelőfelületre van szükség. Valószínűleg többet nyom a latba a volumen, a potenciális felhasználók tömege, amiben a Nokia a világelső, és a fejlesztésnél nem utolsó szempont a platform nyíltsága, amit az Android biztosít. Illetve hamarosan a Nokia-féle Symbian is, amely hamarosan nyílt forráskódú lesz.

A T-Mobile G1 (HTC Dream) és a többi androidos készülék leendő tulajdonosai az év végén tölthetik majd le a Visa alkalmazását, amelyben három funkciót valósítnak meg: lesz figyelmeztetés, ajánlatok és egy lokátor. A figyelmeztető a számláról leemelt összegről értesíti a júzert, tehát úgy működik, mint a hazánkban oly népszerű sms-értesítő. Az ajánló és a lokátor segítségével a júzer célzott ajánlatokat kaphat a korábbi vásárlásai alapján, és a mobil segít megtalálni a közeli boltokat vagy ATM-eket. Természetesen a vásárló dönti el, hogy melyik szolgáltatást akarja igénybe venni. Először az USA-ban lesznek elérhetőek.

A Nokiával fejlettebb szolgáltatást vezetne be a Visa, az NFC-olvasóval felszerelt 6212 classic készülékbe építene chipes fizetőrendszert. A felhasználók bankkártyaként használhatják majd a mobiljukat, fizethetnek vele, átutalhatnak, és persze ők is kaphatnak értesítőket. Az NFC úgy működik, mint a céges belépőkártyák, de a chip nem a belépéshez szükséges kódot tárolja, hanem a banki azonosítót. A szolgáltatás hátulütője, hogy a kereskedőknek először új POS-terminálokat kell szerezniük, hogy használni tudják.

Jelenleg Kínában kaphatóak a Nokia NFC-s készülékei, de azokkal nem vásárolnak, hanem információkat töltenek le. Például a beolvasott RFID-címkékkel azonosíthatóak az eredeti Nokia-akkuk, és megnézhető, hogy milyen készülékkel kompatibilisek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!