Pénz áll a mobilhoz

2008.11.03. 23:47

Bár hazánkban még mindig sokan nem szeretnek kártyával fizetni, jön egy új elektronikus fizetési módszer: mobillal is várásolhatunk. A MobilFizetés elnevezésű szolgáltatáshoz a Pannon vagy a T-Mobile adja a SIM-kártyát, az FHB adja a bankszámlát, az MPP pedig az ehhez szükséges technológiai hátteret.

A felhasználók mobillal kezdeményezhetnek fizetési tranzakciókat a szolgáltatás keretében nyitott bankszámlán rendelkezésre álló egyenlegük vagy hitelkeretük erejéig. Nem véletlenül szedtem vastagon azt a fél mondatot, szerintem kérdéses, hogy egy új mobilos szolgáltatásért hajlandóak-e az emberek bankot váltani.

Termékért való fizetés esetén a bolt kezdeményezi a tranzakciót, a vásárlónak vagy a telefonszámát, vagy a regisztrációkor/számlanyitáskor kapott egyedi azonosítóját kell megadnia. A júzer kap egy üzenetet, egy kód megadásával jóváhagyja a fizetést, majd kap egy sms-t, amely visszaigazolja a tranzakció sikerességét. A tranzakció ugyanannyiba kerül, mintha kártyával fizetne a júzer.

Érdekes megoldás, hogy a felhasználók szabadon küldhetnek pénzt egymásnak, és a tranzakciók elszámolása valós időben történik, azaz a hét minden napján 0-24 órában, azonnal megjelenik az összeg a számlaegyenlegen. Én talán 6-7 év múlva használom majd, ha az addigra megnövő lányom mobiltelefonálva kuncsorog majd plusz zsebpénzért. Addig valahogy csak kihúzom a családi számlával meg a bankkártyával.  • Vennék
  • Hírek