Laptopon fut az Android

2009.01.03. 22:41

Itt az első élő bizonyíték arra, hogy az Android fut hordozható számítógépen. A VentureBeat szakértői négy óra munkával felrakták a rendszert egy Asus Eee 1000H netbookra, és nemcsak belegányolták a kódot, hanem a legtöbb fontos hardvert, így a videocsipet, a hangot és az internetet is beüzemelték.

Milyen előnye van annak, hogy az Android számítógépen is fut? Könnyebb lesz elképzelni, ha nem számítógépként, hanem inkább fejlettebb okostelefonként gondolunk a netbookokra. Persze sokat segítene, ha lenne átfordítható érintőkijelzővel felszerelt netbook. Mondjuk hasolíthatna a HTC Shiftre, amin momentán Windows Vista fut. Hoppá, csak nem az Andriod G1 gyártójának vannak olyan kütyüi évek óta, amelyek átmenetet biztosítanak a notebook és a telefon közt?

Forrás: VentureBeat

Az androidos netbook a felhasználónak azért lehet jó, mert ugyanazokat a szolgáltatásokat és szoftvereket kapja, mint az androidos mobilján. Nem kell azon kínlódni, hogy hol van a beállításokban bizonyos menüpont, hogyan kell képüzenetet küldeni. Ugyanúgy. Illetve valamivel többet kap a júzer a netbookon, hiszen vannak olyan programok, amiket normál méretű billentyűzettel és egérrel érdemes használni (pl. képszerkesztők). Az biztos, hogy a legfontosabb kommunikációs szolgáltatások mindkét gépen vígan futnának.

A fejlesztőknek is jó az androidos netbook, mert a szoftvereik minimális módosítással (négy óra volt PC-re átvinni magát az egész rendszert) több hardveren megjelenhetnek. Emellett jó a mobilszolgáltatónak is, mert magukhoz láncolhatják a júzereket. Úgyis a hsdpa-s netbookoké a jövő, és néhány év hűségnyilatkozattal a gépeket pár tízezer forintért utánunk dobják majd. Ami megint csak a felhasználónak jó, a kör bezárult.

A VentureBeat szerint (sajnos) csak 2010-re lesz androidos netbook. Egyrészt azért, mert előbb egy raklapnyi szoftvert le kell gyártani az Androidra, és a fejlesztők eleinte a mobilos verzió bugjait fogják kiirtani. Majd utána kezdenek el azzal foglalkozni, hogy netbookon is fusson a programjuk.

Én azt is hozzátenném, hogy a netbookoknak is van hová fejlődniük, és arra számítok, hogy a kisméretű céges laptopok után a tablet pc-k lesznek otrombán letámadva, azaz megjelennek az érintőkijelzős olcsó gépek is.

Üzleti szempontból a lényeg az élet minden területére kiterjedő ökoszisztéma kialakítása, azaz hogy minden szituációban egyazon cégnek a termékeit használják a júzerek.