Divatismeretből egyest kap az LG

2009.03.02. 06:00

A koreai gyártó jövőre újra vizsgázhat, ha piacra dob még egy harmadik Prada-telefont is. A divatmobil aktuális, második verziója túlságosan hasonlít az előzőre, amiből több mint egymilliót adtak el az elmúlt másfél évben. A felhasználók kénytelenek lesznek szétcsúsztatni a készüléket, mert csak az elővillanó qwerty gombokkal tudják bebizonyítani a divatértő ismerőseiknek, hogy nem a tavalyi modellel rohangálnak. Hivatkozhatnak arra is, hogy az új készülék az előzőnél 5 milliméterrel vastagabb és ötven százalékkal nehezebb lett. Vagy megmutathatják, hogy az LG milyen csúcstechnikával tömte tele a mobilt.

Az első Prada a kezelőfelületét a pokolba kívántam, de a Prada 2 használata közben szinte kisimult az idegrendszerem, annyira zökkenőmentesen működött. A qwerty gombok közt elég nagy a távolság, ezért nehéz mellényúlni, jól tudtam üzenetet írni. Persze hozzá kell szokni a gombok elrendezéséhez, mert mindegyik gyártó másképp osztja be a rendelkezésre álló helyet. Az elütések viszonylag gyorsan javíthatóak, mert a négy nyíllal könnyen elmozdítható a kurzor. Erre sajnos gyakran volt szükségem, mert a szoftverek kezelőfelülete néhol suta, például a böngészőben a címbeviteli mezőben rendszeresen kitöröltem egy / jelet a http: mögül.

Az érintőkijelző jól reagál az érintésre, és egyszerre több ujj mozdulatát kezeli, igaz nem olyan kifinomultan, mint az iPhone. A böngészőben az oldal nagyításakor általában többször kellett nagyítanom illetve kicsinyítenem, mire eltaláltam a megfelelő méretet. A Prada 2 érintőkijelzőjének a javulása leginkább a menüben érzékelhető. Rendkívül gyorsan lehet lapozni a programindító menüben, a bluetooth például egy másodperc alatt bekapcsolható, noha az ikonja az utolsó lapon van elrejtve. Az interfész egyetlen komoly hibája, hogy egy divattelefonhoz képest kevés téma elérhető: vagy fehér minden, vagy pedig fekete. Ráadásul az alap képernyővédőn férfiasnak nem mondható modellfiúcskák és nőiesnek nem mondható modellnőcskék mutogatják a divatos ruhákat, ami elég béna.

Ott kezdődne az innováció, hogy a ruhákat nem egy flash animációban mutogatják, hanem egy mobilra telepített ruharendelő szoftverben, amivel meg is lehetne rendelni mindet. Vagy legalább útba igazíthatna a legközelebbi Prada márkaboltba.

Az internet hsdpa- és wifi-kapcsolaton elérhető. Bluetooth hsdpa-modemként sokszor használtam a Pradát, a számítógépre telepíthető szoftvere jól kezelte, gyorsan betöltődött, csak minden rendszerindításnál – fölöslegesen – zavart azzal, hogy új készüléket akart csatlakoztatni. Erre nem volt szükség, a korábban beállított netkapcsolatot két gombnyomással aktiválni tudtam. Műholdas navigáció nincs a mobilban, és nincs a készüléken 3,5mm-es fülhallgató aljzat. A kamerája erős nappali fényben szép fotókat készítettem, de a szobában készült fotóim mind elmosódtak, amire egy Xenon vaku lenne a megoldás. Kártyafüggetlenül 140 000 forintba kerül.