Cirkáló érkezett Tajvanról

2009.04.20. 06:00

Pocsék volt a HTC első negyedéve 2009-ben, mert a válság miatt kevesen vesznek drága okostelefont, és a HTC főleg ilyeneket gyárt. A nemrég bemutatott Touch Cruise 2 sem kivétel, a százhúszezer forintos mobil nem a pénzügyi diétázásra kényszerülőknek készült. A jobb anyagi helyzetben lévők közt is azokat veszi célba, akik még a szomszédjukat is autóval látogatják meg, és szenvedélyesen szeretik a Windows Mobile operációs rendszert.

A Cruise 2-t ugyanis műholdas navigáció és az ehhez kapcsolódó extrák emelik ki többi okostelefon közül. Adnak hozzá autós töltőt és egy tapadókorongos tartókart, amit brutális erővel kell hajlítgatni, attól féltem, hogy egyszer csak kiemelem a helyéről a szélvédőt. Van még a  mobilon Tom Tom navigációs szoftver kelet-európai előfizetéssel, Google Maps, az új Footprints (lábnyomok) program segítségével pedig néhány gombnyomással a térképre menthetjük a kedvenc helyeink fényképét, így azokat később is könnyen megtaláljuk.

A kijelző alatt lévő két gombbal a Tom Tom és a Footprints indítható el. Mindkét program gyorsan startol, és fél másodperc alatt átválthatunk az egyikről a másikra, amikor már a háttérben futnak. A középső eltekerhető kerek gombbal vezetés közben is kényelmesen lehet lépkedni a programok menüjében.

Két erősen kifogásolható eleme van a hardvernek. Az egyik a nem teljesen szabványos mini usb csatlakozó. A mobilhoz adott kábelt és a töltőt nem lehet beledugni más mini usb-s kütyükbe, tehát a HTC hibbantsága miatt a többi eszköz kábelét is mindig magunkkal kell cipelnünk. A másik az érintőfelület, amit a felhasználónak kell kalibrálnia (ősrégi Microsoft-féle szívatás), másrészt pedig kicsit nyomni kell a kijelzőt, hogy érzékelje az ujjmozdulatot, ami kevésbé kényelmes, mint az iPhone felületén való suhintás.

A Touch Cruise kijelzője elég fényes, de a 240x320 pixeles felbontás miatt kevesebb tartalom fér el rajta jól olvashatóan, mint a csúcskategóriás Touch modellek 640x480 vagy 800x600 pixeles kijelzőjén. A Windows Mobile 6.1 operációs rendszert jótékonyan eltakarja a HTC által kifejlesztett TouchFlo 2D interfész. Ezen a főmenü, névjegyek, üzenetek, emailek, footprints, internet, fotók és videók, zene, időjárás, térképes kereső, beállítások és programok menüpontok érhetők el egy ujjmozdulattal - nagyjából minden, amire az átlag felhasználónak szüksége van. Ezek közül csak a Footprints és a térképen kereső menü új, a többi mind megtalálható a korábbi HTC Touch mobilokon.

A Footprints menüjében olyan képek vannak, amik egy földrajzi koordinátához kapcsolódnak. A gyárban föltöltötték néhány híres épület képét, újabb képeket a kijelző alatt lévő gomb megnyomásával lehet készíteni. Én például lefotóztam a Deák Ferenc téren lévő Le Meridien hotelt, és elmentettem a bőrönddel jelzett mappába. Külön lehet gyűjteni az éttermek és a boltok képét is, megadható a telefonszámuk, és a képre bökve arra utasítható a mobil, hogy azonnal navigáljon oda. A kép rögzítésének a helyszíne a Google Mapsen is megjeleníthető, és innen sms-ben továbbküldető a koordináta. Sajnos a kép nem küldhető tovább, tehát az ismerőseinknek írásban kell elmagyarázni, hogy melyik házban van a keresett bolt.

Elég erős a Cruise hardvere, az 528 MHz-es processzorral és a 256 MB RAM-mal nem okozott gondot egyszerre 8-10 program futtatása. A Cruise 2 hangminősége telefonáláskor jó, a zenék azonban a gyári fülhallgatóval kicsit tompák. A zenelejátszó menürendszere átlátható, könnyű az albumok közt lépkedni, ami nagyon fontos, mert a Windows Mobilba épített Media Playernél bénább mobilos médialejátszót én még életemben nem láttam. Az akku a leírás szerint 3G-hálózaton 6,25 óra telefonálásra elegendő, a tesztidőszak alatt persze összesen nem beszéltem ennyit, viszont a gps, a kamera és az internet használata mellett oda kellett figyelni, nehogy lemerüljön a Cruise.

A Cruise a Windows Mobile alapú mobilok közt a jobbak közé tartozik, mert a legfontosabb menük ujjal is használhatóak, jó a kialakítása, a felszereltsége. Csak a beállításoknál kell elővenni a bökőpálcikát, amikor a Windows Mobile eredeti menüibe kerül a júzer, ahol parányiak a gombok. Illetve akkor, amikor gyorsan kell szöveget írni - elképzelhető, hogy a felhasználók inkább rászoknak az mms-re, csak hogy ne kelljen a virtuális billentyűzettel bajlódniuk. A HTC ügyes szolgáltatásokat talált ki a gps-hez, de még így is kérdéses, hogy a válság kellős közepén mindezzel elég vevőt talál-e a mobiljaira.