Tudathasadásos üzletelő Finnországból

2009.04.27. 06:00

A Nokia E75 többszemélyűségben szenved: egyszerre hasonlít a csúcskategóriás kommunikátorra és az egyszerűbb E51-re, multimédiával és üzleti szolgáltatásokkal is teletömték, állítva és fektetve is jól használható, az akkuja már tölthető a microusb-kábellel, de még a vékony pöcökkel is. Végül pedig egyszerre menő és béna.

Kétéves hűségnyilatkozattal 100 000 forintba került az E75, ez most az üzleti E-sorozat legfrissebb csúcskészüléke. Ebben a mobilban debütál a Nokia Messaging emailkliens, ami valamivel jobb a Nokia korábbi próbálkozásainál. Kétsoros nézetben jól látszik a feladó, a tárgy, csoportosítani lehet a leveleket dátum, feladó és prioritás szerint, és a gombok gyorsindítóként funkcionálnak: például az új üzenet a C gomb, a keresés az S gomb megnyomására ugrik elő. A mobil a GoogleMail postafiókot az emailcím és a jelszó megadásával magától beállította, a Google Apps esetében viszont trükközni kell.

Klikk a képre!
 

A mobil másik legjobb üzleti szolgáltatása a Files on Ovi, amihez jár 1 gigabájt online tárhely, de ha az irodában bekapcsolva hagyjuk a gépet, akkor az összes dokumentumunkat elérhetjük. Wifire csatlakozva kevesebb mint egy perc alatt lemásoltam a mobilra ötven megabájtnyi dokumentumot, amit a pc-n futó kliens ügyesen zipbe csomagolt, hogy gyorsabb legyen a letöltés. Mivel az E75-ön is van zip tömörítőprogram, simán meg tudtam nyitni a letöltött fájlt, viszont a gyárilag telepített QuickOffice nem tudta megnyitni a Word 2007-ben létrehozott docx formátumú fájlokat. A QuickOffice programból elindítottam egy frissítést, telepítettem az 5.0-ás verzió ingyenes változatát, és máris megnyílt a docx. Sajnos az OpenOffice fájljait az új verzió sem nyitja meg, ami elég ciki, hiszen egy szabványos dokumentum-formátumról van szó.

A cégek emellett örülhetnek annak, hogy SyncML segítségével - a szerver képességeitől függően - szinkronizálhatók a névjegyek, naptárbejegyzések, jegyzetek, üzenetek és a könyvjelzők is. Emellett van VPN a vállalati rendszer biztonságos eléréséhez és SIP a szabványos VoIP-telefon beállításához.

Olyan sok multimédiás funkció van az E75-ben, hogy akár az N-sorozatba is tartozhatna. Rendes méretű jackdugós fülhallgatókat lehet beledugni, 4 gigabájtos memóriakártyát adnak hozzá (legalábbis a tesztpéldányban ekkora volt), a 3,2 megapixeles kamera tűrhető minőségű képeket készít és a fotók megoszthatók az Ovi.com vagy a Flickr portálon. A zenelejátszó egész jó, de a metróban már nem elég hangos, érdemes zajszűrős fülhallgatóval használni. Még az N-Gage programot is beleépítették, hátha valaki ráfanyalodik a mobilos játékokra.

Klikk a képre!
 

Az E75 azonban a készülék kialakítása miatt nem igazán alkalmas a játszásra. A Nokia ismét elkövette azt a hibát, hogy kis területen zsúfolt össze rengeteg gombot. Emiatt a kijelző alatti gomboknál - menüindító, törlés, naptár, névjegyek, hívásfogadás és kikapcsolás - rendszeresen rosszat nyomtam meg, legtöbbször a menübe léptem ki az opciók megnyitása helyett. A dizájnerek igazán megnézhették volna az E51 felületét, ott a gombok kiemelésével és süllyesztésével elég jól megoldották a problémát. A mobil szétcsúsztatásakor előkerülő qwerty gombkészlettel már nem volt gond, viszonylag hamar megtanultam az ékezetes betűk helyét, és hogy melyik hüvelykujjam meddig ér el a miniatűr klaviatúrán. Gyorsan tudtam csetelni az ingyen letölthető MSN-klienssel és a Facebookon is.

A Nokia böngészőjére ma már nem lehet mást mondani, mint hogy kimondottan béna. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a kijelző felbontása csupán 240x320 pixel, amin kevés tartalom fér el. Emiatt gyakran kell gördíteni az weboldalakat, ami érintőkijelző híján kicsit nehézkes. Rettenetesen sokszor kell megnyomkodni az irányítógombot, hogy egy portál tetejére érjünk. A Nokia brózere csúcs volt két évvel ezelőtt, ma már inkább a wap fílingjét hozza, még akkor is, ha rendes weboldalakat töltünk be rajta. Nem megyünk sokra a Flash animációkal, ha csak a negyedük fér ki a kijelzőre.

Tapasztalt nokiásoknak, akik régebbi (mondjuk másfél éves) készülékről állnak át az E75-re, kicsit zavaró lehet, hogy megváltozott az ikonok kinézete, neve és elrendezése. Először két percig néztem a Vezérlőpult ikonjait, hogy vajon mit hol találok, körülbelül 5 nap után jöttem rá, hogy a Telefon feliratú ikon nem egyenlő a Beállítások/Telefon menüvel, és nem egészen értem, hogy a jegyzet és a Files on Ovi miért nem az irodai szolgáltatások közé került. Szerencsére az ikonok átrendezhetők - én mindegyik Nokiámon kreálok egy Junk mappát, és abba kerül a legtöbb programikon.

Az E75 jól néz ki, erős kialakítású, vlaamint a fém hátlapon és a kereten szépen megcsillan a fény. Olyan súlyos, hogy akár fegyverként is használható. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy bárki pont emiatt választaná ezt a mobilt.