Apple WWDC'09 - megújul az iPhone

2009.06.08. 19:53

A bejegyzés folyamatosan frissül, amíg tart az Apple kaliforniai eseménye.

Az Apple hétfőn nagy bejelentésekkel készült, és miután kivesézték az új Snow Leopard operációs rendszert és a megújuló Macbookot, végre rátértek a lényegre, az iPhone-t érintő változásokra. Természetesen önfényezéssel kezdtek, most már 50 000 program van az online szoftverboltban, és a világban negyvenmillió eszközön fut az iPhone OS.

Először az iPhone OS 3.0 újításai hangzottak el az előadásban, a másolás és beillesztés alkalmazások közt is működik, támogatják a parancsok visszavonását (undo), van mms, az elfordított virtuális gombkészlet mindegyik programban elérhető, és lesz beépített kereső. A bejelentéseket az Engadget beszámolója szerint nem igazán tapsolta meg a közönség, hiszen ezekről már fél éve mindenki tud, benne van minden a fejlesztőknek kiadott verziókban.

Mobilszélessávú modemként is használható a mobil, usb-n és bluetoothon át is, és ehhez semmit nem kell telepíteni a számítógépre.

A Safari sokat fejlődött, a javascript kódokat háromszor gyorsabban tölti be, és lehet a böngészőben hangot és videót streamelni. Végre  megjegyzi a böngésző a jelszavainkat, ami persze komoly biztonsági problémát is jelent - még kínosabb lesz a készülék elvesztése, ha a tolvaj még a Facebook-hozzáférésünket is lenyúlhatja. Egy új funkciót kapott azonban a MobileMe szolgáltatás: böngészőből belépve lekérdezhetjük a készülék koordinátáit. Ha ez nem lenne elég, távolról minden adatot törölhetünk a készülékről.

Végre megjelennek a rendes navigációs szoftverek, az Apple a TomTomét mutatta meg, a gyártó még szélvédőre pattintható készüléktartót is készített, hogy az iPhone valóban jól használható legyen az autóban. A program nyáron jelenik meg, gondolom a Nav N Go-nak lesz egy-két szava még ebben a témában, valószínűleg lázasan készítik a saját navigációs szoftverüket.

Végére hagyta az Apple a lényeget, az iPhone 3GS mobilt, amin minden gyorsabb. A hsdpa végre 7,2 megabites, a kamera 3 megapixeles és autofókuszos - tíc centiméter közeli makrót tud, videóban 640x480@30fps. Ez mondjuk már alap, egy LG simán legyalázza videóban, a Nokia is évek óta ezen a szinten áll (vagy inkább toporog).

Az akkuidőről csak annyit tudunk, hogy 5 óra 3G telefonálást és 9 óra wifizést bír konnektortól távol. Nyilván a laborban, majd meglátjuk mit nyújt az életben.

Az alapváltozat 16 gigabájtos és 200 dolcsiba kerül, a 32 gigabájtos verzió háromszáz. Az odabaszás viszont ott kezdődik, hogy az Apple a sima iPhone 3G-t is megtartja, 99 dolláros áron.