Érintésben béna a HTC Touch Pro 2

2009.06.22. 06:00

A HTC Touch Pro 2 kiváló telefon. Olyan jók a gombjai, hogy ennek a cikknek a felét begépeltem rajta, és még soha egyetlen mobilon nem MSN-eztem olyan hosszan, mint ezen, húsz perc után a végére már teljesen elfáradtak a hüvelykujjaim. A mérnökök ügyesen ötvözték a szépséget a használhatósággal, minden gomb jó helyen van, a felcsúsztatható kijelző akkor sem zavarja a gépelést, amikor felhajtjuk. Persze elég kínos is lenne, ha egy drága üzleti mobilnak pont a dizájnját szúrták volna el. Egyetlen apró hiba, hogy a fülhallgató dugasza kicsit nehezíti a gépelést, érdemes venni hozzá egy bluetooth-fülhallgatót.

 

A Touch Pro 2 nagy és nehéz, ami egy üzleti mobilnál nem feltétlenül hátrány; látszik, hogy nem bóvli. A súlyához sokat hozzátesz az 1500 mAh-s akku, amivel a mobil elég intenzív használat (folyamatos MSN, böngészés és zenelejátszás, illetve tucatnyi telefonhívás) mellett kibírt másfél napot, ami a mobilinternet áramigényét figyelembe véve elég jó teljesítmény. A 3,6 hüvelykes kijelzőn 800x480 pixel fér el, ezért szépek a rajta megjelenő tartalmak.

További előny a Touch Flo kezelőfelülettel kiegészített Windows Mobile. A Windows Mobile régóta támogatja a programok párhuzamos futtatását, tehát nem okozott gondot, hogy miközben a Twitteren közvetítettem, hogy a kék metró műszaki okok miatt csak az Árpád-hídig jár, ezzel egy időben a blogom adminisztrációs felületén megnéztem néhány statisztikát és azt emailben továbbküldtem az LG sajtósának. Közben persze végig szólt a Pendelum, és a Touch Pro 2 az akadozásnak a legkisebb jelét sem mutatta.

A másolás és a beillesztés is jól működik, ezek mind a Windows Mobile jó alaptulajdonságai. A rossz alaptulajdonságokat pedig a HTC által kifejlesztett TouchFLO interfész elfedi, a felhasználónak nagyon ügyesnek kell lennie ahhoz, hogy eredeti windowsos felületre tévedjen - minden beállítás elintézhető a hüvelykujjal való használatra felkészített interfészen, még a Start menüt is átszabták.

Sajnos a pozitívumok értékét valamelyest csökkenti az érintőkijelző bénasága. Ahhoz, hogy a weben rákattintsak egy linkre az ujjammal, legalább háromszor meg kellett nyomnom a kijelzőt, ebből az egyiknél biztosan elgördült az oldal, a többi egyszerűen csak sikertelen próbálkozás volt. Meg lehet nézni a blogokat, az érintőkijelzős telefonok bejelentésekor mindig az első kérdések közt van: Az érintőfelület kapacitív, vagy még mindig rezisztív? Az utóbbi az, amit igazán jól csak pálcikával lehet böködni, erősen be kell nyomni, amitől az ujjam kicsit letapad és hülye hangot ad ki.

A pálcika kulcsfontosságú Ázsiában, ahol rajzolni kell a betűket, Európában viszont - különösen egy qwerty-s mobilon - teljesen fölösleges az elavult és kényelmetlenebb megoldáshoz ragaszkodni. Két évvel az első iPhone megjelenése után igazán kipróbálhatná a HTC a kapacitív, érintést érzékelő technológiát is.

DSC 2624

A HTC Touch Pro tehát néhány apróságtól eltekintve kiváló készülék. Van benne wifi és gps is, kamerája 3,2 megapixeles. Kártyafüggetlenül 180 ezer forint, tehát igen drága, és kérdéses, hogy tud-e versenyezni a hasonló felépítésű riválisokkal, például a június végén megjelenő Nokia N97-tel.