Elbutít az sms

2009.08.12. 13:12 Módosítva: 2009-08-12 13:12:08

Gyorsabb és pontatlanabb lesz a gyermek, ha gyakran küld szöveges üzeneteket, állítja egy ausztrál kutatócsoport. A sugárzás esetleges káros hatásait még vizsgálják.

A tudósok háromszáz gyermek vizsgálatával derítették ki, hogy a mobiltelefonok használata gyorsaságra és pontatlanságra szoktatja a gyerekeket. A kutatást Michael Abramson professzor, a Monash Egyetem munkatársa vezette, és szerinte különösen káros a prediktív szövegbevitel, azaz amikor a telefon az első néhány betű lenyomása után az egész szót kitalálja, és gombnyomásra azonnal beilleszti.

Abramson kutatócsoportja 11-14 éves gyermekeket kérdezett meg arról, hogy hetente hányszor telefonálnak és mennyi üzenetet küldenek. A legaktívabb 25 százalék hetente több mint tizenötször telefonált és húsznál több üzenetet küldött. Ezután a tudósok számítógépes tesztekkel mérték meg a gyerekek reakcióidejét és pontosságát, majd összefüggéseket kerestek a mobilhasználat és az agyuk teljesítménye közt.

Azok a tinik, akik gyakrabban használják a telefonjukat, gyorsabban végeztek el néhány tesztet, de pontatlanabbak voltak. Abramson szerint a prediktív szövegbevitel használata arra tanítja a gyermekeket, hogy gyorsan és gondolkodás nélkül reagáljanak.

A tudósokat meglepte, hogy a vizsgált csoportban a gyerekek 94 százaléka használt mobilt, ráadásul 77 százalékuk a sajátját. Munkájuk kezdetekor abban reménykedtek, hogy nagyobb lesz a mobilt nem használók aránya, mert úgy jobban ki tudták volna mutatni a mobilozók és a nem mobilozók közti különbségeket. A kutatást ezért meg akarják ismételni kisiskolásokkal is.

Sugárzástól félnek

A szülők és a szakértők is inkább amiatt aggódnak, hogy a mobiltelefonok sugárzása károsan befolyásolhatja a gyermekek agyának a fejlődését. Erről azonban még kevés tanulmány készült, és nincsenek meggyőző eredmények. Abramson szerint a nemzetközi Interphone tanulmány nem talált kapcsolatot az agytumor kialakulása és a mobilok használata közt. A mobiloknak komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, nem fűthetik fel a felhasználó fülét vagy az agyát. A kutatók most újabb vizsgálattal próbálják kideríteni, hogy van-e valamilyen kapcsolat a fiatalokban kifejlődő agytumor és a mobilhasználat közt.