Office fog futni a Nokia telefonjain

2009.08.12. 09:59

A Nokia és a Microsoft régóta vetélytársaknak számítanak a mobilos piacon (a Symbian és a Windows Mobile operációs rendszerek miatt), most azonban mégis összefognak. Hivatalosan még nem jelentették be, de már kiszivárgott: a két cég összefog, hogy a Nokia telefonjain a Microsoft Office 2010 irodai programcsomagjának speciális, telefonokra kialakított verziója fusson.

Az Office hagyományosan az egyik legjövedelmezőbb üzlet a Microsoftnál, az utóbbi időkben azonban az ingyenes, webes alapú megoldások (elsősorban a Google Docs) komoly veszélyt jelentenek a pozíciójára. Ráadásul a felhasználók egyre többet használják az okostelefonjaikat olyan feladatokra, amiket addig a számítógépen, Office-szal oldottak meg. A mobilok világában pedig a Nokia van a fenyegetett piacvezető szerepében: az iPhone és a Blackberry mellett már a Google Android operációs rendszerét futtató készülékek is fenyegetik.

Bár egyelőre egyik cég sem kommentálta a hírt, úgy néz ki, egyelőre kizárólag az Office mutatja az összefogást, a Windows Mobile Nokiára való betörése (ami sokak szerint a Microsoft célja lenne) egyelőre elmarad. Sőt, a mobilos Office-nak ez lesz az első olyan verziója, ami a Windows Mobile helyett valamilyen más operációs rendszer alatt fut.