Magyarországon drága a mobilozás

2009.08.13. 13:16 Módosítva: 2009.08.13. 13:17
Kutatás készült arról, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban mennyibe kerülne az intenzív mobilhasználat. Hazánk az átlag fölött van, de nem sokkal.

Az OECD országaiban az intenzív mobilozás - 1680 hívás, 660 sms és 12 mms - átlagosan 500 dollárba kerül évente. A szórás azonban igen nagy, Dániában például 200 dollár alatt, Spanyolországban viszont 900 dollár fölött van az éves átlag. Dánia mellett Hollandiában, Svédországban, Finnországban, valamint Ausztriában a legolcsóbb a mobilozás: ott az intenzív használat éves költsége 200 dollár körüli, Ausztriában kevéssé 200 dollár fölötti.

Magyarországon ez a mutató meghaladja a 600 dollárt, ami hasonló nagyságrendű, mint a franciaországi, németországi, portugáliai, belgiumi és görögországi költségszint. Spanyolország mellett 800 dollárnál nagyobb az éves költség a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is.

Az összköltségben nagyon eltérő az előfizetési díj és a többi költségelem (hívás, üzenetek) részaránya. Ausztriában, Svájcban, Portugáliában és Spanyolországban az előfizetési tétel elhanyagolható, csaknem az összes költséget a hívások, illetve üzenetek díja jelenti.

Hollandiában, Finnországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Írországban és Görögországban ellenben szinte a teljes költség az előfizetési díjból keletkezik. A hollandoknál és a finneknél ez 200 dollár körüli, a briteknél 300 dollár körüli, az olaszoknál közel 500 dolláros, az íreknél több mint 500 dolláros, a görögöknél pedig több mint 600 dolláros tételt jelent.

Magyarországon az összköltségen belül nagyjából fele-fele arányú az előfizetések, illetve a hívások-üzenetek költségaránya.