Netbookot gyárt a Nokia

2009.08.24. 14:45 Módosítva: 2009.08.24. 14:46
A finn gyártó most először merészkedik be a számítógépek piacára, ahol a jelek szerint a Microsoft lesz a partnere, az Apple és a Dell pedig a versenytársa.

Meglepő újdonsággal állt elő a Nokia, a világ első számú mobilgyártója. Bemutatott egy alumínium netbookot, miközben mindenki arra számított, hogy az Apple dob piacra egy hasonló kütyüt. Az 1,25 kilogrammos Nokia Booklet 3G akkuja állítólag 12 óra alatt merül le, Windows 7 operációs rendszer fut rajta, és a kijelzője 10,1 hüvelykes, mint a legtöbb mai netbooké.

Nokia Booklet 3G Group03 lowres

Az elegáns gép csupán 2 centiméter vastag, tehát Olli-Pekka Kallasvuo is eljátszhatja ugyanazt a trükköt, mint Steve Jobs, amikor egy lezárt borítékból vette elő a Macook Airt.

A gép jól felszerelt, nemcsak wifi, bluetooth és hspa van benne, hanem műholdas navigáció is. A processzora Intel Atom, van rajta három usb-port, sd-kártyaolvasó, webkamera, és hdmi-csatlakozó a nagyfelbontású videók lejátszásához.

Beleintegrálták a Nokia online szolgáltatásait, többek közt a térképeket, a zeneletöltést, a biztonságos VPN-csatlakozást, és menet közben lehet majd cserélni benne a SIM-kártyát - valószínűleg a gép újraindítása nélkül.

A készülék ára és a megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, a részletek a jövő héten kezdődő Nokia World rendezvényen derülnek ki.