Mobilbankot nyit a Nokia

2009.08.27. 13:43 Módosítva: 2009-08-27 13:44:37
A Nokia Money felhasználói mobiltelefonról fizethetik be a számláikat, emellett pénzt küldhetnek az ismerőseiknek és vásárolhatnak is.

Alapvető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankot indít 2010 elején a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója. A Nokia Money néven megjelenő szolgáltatás segítségével a felhasználók pénzt küldhetnek az ismerőseik telefonszámára (illetve a telefonszámon keresztül egy bankszámlára), vásárolhatnak, számlákat fizethetnek be, és feltölthetik a SIM-kártyájuk egyenlegét.

A szolgáltatások az Obopay nevű cég platformjára épülnek, és jövőre a Nokia már néhány mobiljára előre feltelepíti a pénzügyi tranzakciókat kezelő klienst. A szolgáltatás csak néhány országban lesz elérhető, a részletek a szeptember 2-án megrendezett Nokia World rendezvényen derülnek ki.

Fejlődő országokban egyáltalán nem újdonság, hogy egy mobilcég bankszolgáltatást indít. A Vodafone M-PESA nevű pénzküldő szolgáltatását Afganisztánban, Kenyában és Tanzániában hétmillióan használják, és a mobilszolgáltató más országokban is meg akar jelenni. Ezekben az országokban azért terjedt el gyorsan a mobilos bankolás, mert kevés a hagyományos bank.

A fejlett Japánban is népszerű fizetőeszköz a mobil. A Docomo nevű szolgáltató épp a napokban jelentette be, hogy tízmillió előfizetője rendszeresen vásárol a mobiljába épített hitelkártyával. Ugyanakkor a mobilos vásárlás lassú terjedését jelzi, hogy a Docomo 2006 óta nyújt ilyen pénzügyi szolgáltatást, de még most is csak minden ötödik előfizetője él vele. Annak ellenére, hogy az 55 millió ügyfélből 30 milliónak a mobiljában van pénzügyi tranzakciókat kezelő csip.