Apple: Nem az aksi miatt robban az iPhone

2009.08.30. 17:57 Módosítva: 2009-08-30 17:57:13

Fogyasztóvédők is vizsgálják a robbanó iPhone-ok ügyét, miután az utóbbi hetekben több készülék eldurrant, tulajdonosaik szerint nem külső hatás miatt. Az Apple tagad és elszigetelt esetekről beszél.

A spontán eldurranó iPhone-ok ügye kedden került megint az érdeklődés központjába, miután egy ilyen készülék megsebezte gazdája, egy biztonsági őr arcát. A férfi kezében sms-írás közben robbant fel a telefon, amit alig háróm hónapja vett. Nem ő volt az első, eddig tíz hasonló esetről tudnak Franciaországban (bár a tulajdonosok többsége sérülés nélkül megúszta a készülékhibát).

Az Apple most az AP hírügynökségnek eljuttatott egy közleményt, amelyben kijelenti, hogy a franciaországi esetekben nem a túlmelegedő akkumulátor okozta a készülékek hibáját, annak ellenére, hogy több híradás ezt sugallta. A cég szerint a megvizsgált gyanús készülékekről kivétel nélkül kiderült, hogy az iPhone-ok valamilyen külső hatás miatt mentek tönkre. A hírügynökség megkereste az egyik pórul járt tulajdonost, akinek múlt héten ment tönkre a telefonja, és aki visszautasította az Apple állítását. Mint mondta, nem ejtette le a készülékét, és semmilyen durva külső hatásnak nem tette ki, mielőtt az iPhone tönkrement. Az Apple még nem tudta megvizsgálni az említett őr telefonját.

A cég szerint elszigetelt esetekről van szó, hiszen eddig 26 millió iPhone-t adtak el, de a franciák mellett brit, holland és svéd felhasználók is találkoztak már önmegsemmisítő iPhone-okkal. Nem csoda, hogy a fogyasztóvédők is megmozdultak: a francia fogyasztóvédelmi szervezet, a DGCCRF vizsgálódik a telefonok ügyében, és az Európa Tanács 27 országban működő riasztórendszere, a Rapex is jelezte már a problémát.