Végleg bezár az N-Gage

2009.11.01. 15:04 Módosítva: 2009-11-01 15:04:08

A Nokia bejelentette, hogy rövidesen végleg bezárja az N-Gage szolgáltatást. A játékosok 2010 szeptemberéig vehetnek új játékokat az N-Gage Arenában, de a szolgáltatás az év végén megszűnik. Az Ovi Store lesz az egyetlen szoftverbolt.

Hat évvel ezelőtt jelent meg az N-Gage, ami először csak egy nevetséges formájú mobil volt, amit később újraterveztek. Végül a Nokia összes multimédiás mobilján elérhetővé vált a játékplatform. Az alapötlet jó volt: a játékosok az N-Gage Arena felületén megoszthatták eredményeiket, versenghettek egymással.

Csakhogy a fejlesztőket eléggé megszívatták azzal, hogy egy játékot tucatnyi különböző mobilra kellett optimalizálniuk, míg a játékélményt az rontotta, hogy a telefonok gombjai nem kimondottan játékra valók.

A Nintendo DS és a PSP mellett eleve nehéz dolga volt a Nokiának, de amikor még az iPhone is megjelent, már nem volt kérdés az N-Gage bukása. Az Apple mobiljára sáskaként vetődtek rá a fejlesztők, ami lenyomta az árakat, miközben az élvezeti érték - a nagy kijelző és a multitouch miatt - nagyobb volt, mint a gombos mobilokon.

Nagy hiba lenne a Nokiától, ha ilyen egyszerűen lemondana a játékbizniszről, mert rengeteg pénz van benne. Az N-Gage életéből hátra lévő egy évben a Nokia igazán megpróbálhatna legyártani egy konzolt, kapacitív érintőkijelzővel, Maemo platformon. Még a végén kiderül, hogy nem is muszáj megölni az N-Gage márkát.