21 megabitre gyorsít a Vodafone

2009.11.04. 16:40

Kevés konkrétum derült ki arról, hogy a Vodafone mikor és hol akarja bevezetni a hálózatán 21 megabites letöltési sebességet.

A Vodafone belevágott a HSPA+ technológia műszaki tesztelésébe, amit az irodaházuk mélyén lévő laborban szerdán be is mutattak. A cég laptopjain a letöltési sebességet mérő Speedtest.net mutatója nagyjából a 20 megabitnél állt meg, a hálózat ennyi adatot tud továbbítani másodpercenként.

Mikor lesz elérhető a technológia? Egyelőre nem tudni. Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a sajtóbeszélgetésen annyit árult el, hogy a 21 megabites kapcsolathoz szükséges nagyberuházásokat valamikor jövőre kezdik el, és a csúcssebesség ott lesz elérhető, ahol igény is van rá. Például aki csézik, vagy más online játékot játszana a mobilneten, az valószínűleg szeretne gyorsítást. A laborban 30 ezredmásodperces késleltetés jött ki, ami már elég jó, és a játékoknál ez az érték mindennél fontosabb.

Azt is megmagyarázták, hogy miért nem vezetik be 21 megabitet mind a 377 hspa-val lefedett településen. Beck György úgy fogalmazott, hogy a létező kapacitásaikat hamar kihasználják az ügyfelek, és ismét szó volt a 900 MHz-es frekvencia újrahasznosításáról. Ha ugyanis a Nemzeti Hírközlési Hatóság újrarendezné a 900MHz-es frekvenciatartományt, és azon - a korábbi uniós döntésnek megfelelően - végre gyors HSPA-hálózatot is lehetne működtetni, akkor olcsóbban lehetne mobilnetes hálózatot építeni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mobilinternet kisebb településekre is eljutna.

Beck György kritizálta a szélessáv elterjesztésére irányuló állami törekvéseket. Sok pénz jut vezetékes szélessávra, de nem elég a mobilra, mondta a cégvezér, aki szerint a drótnélküli hozzáférés is szerepet játszhatna az elmaradott régiók felzárkóztatásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!